Annons
Nyheter

Protest mot Muhammedfilm i Oslo

En grupp radikala muslimer planerar en demonstration framför den amerikanska ambassaden i Oslo, rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB.
Nyheter • Publicerad 17 september 2012
Foto: Scanpix

- Vi har fått en ansökan om att hålla en demonstration på fredag och den kommer vi att undersöka som med alla förfrågningar, säger Torstein Stefansen vid Oslopolisen till norska NRK.

Samtidigt uppmanar andra muslimska grupper människor att inte protestera mot filmen.

Annons

USA kommer att stänga sin ambassad i Bangkok i Thailand på tisdag efter rapporter om en planerad massprotest, rapporterar AFP.

Japans ambassad, som ligger i närheten av den amerikanska beskickningen, överväger också att stänga.

Pakistansk polis skjuter i luften för att skingra demonstranter på väg mot USA:s konsulat i Karachi, rapporterar Reuters. 20 studenter har gripits under demonstrationen.

Irans regering meddelar att man kommer att "spåra upp" de ansvariga bakom filmen som lett till protester världen över.

- (Regeringen) kommer med visshet att söka efter, spåra upp och straffa den skyldige som har förolämpat 1,5 miljard muslimer i världen, sade vicepresident Mohammad Reza Rahimi enligt Reuters.

I Peshawar krävde drygt 3 000 universitetsstudenter och lärare att filmen skulle förbjudas. I Karachi, där åtta människor dödades på söndagen, förstärkte polisen säkerheten medan religiösa grupper utlyste fler demonstrationer.

I världens folkrikaste muslimska land Indonesien, samlades några hundra demonstranter för protestera mot filmen. Demonstranterna, som tillhörde extrema islamistiska grupper, kastade bensinbomber och fick vattenkanoner och varningsskott till svar från polisen.

Enligt en talesperson från Indonesiens informationsdepartement ska filmen blockeras på internet, men går än så länge fortfarande att se i landet.

I Kabul öppnade demonstranter eld när över 1 000 afghaner protesterade mot den omtalade Muhammedfilmen.

I Libanon manar Hizbollah till en veckas protester och oron håller sitt grepp i flera länder.

Annons

Ingen verkar dock ha träffats av skotten i Kabul, och polisen sade sig göra allt för att läget inte skulle förvärras.

- Vi har inte skjutit tillbaka och tänker inte göra det heller, säger polischef Mohammad Ayoub Salangi.

Bilar stacks i brand och affärsinnehavare flydde längs Jalalabadvägen, i närheten av Natos och USA:s stora militärbaser i den afghanska huvudstadens östra utkanter.

Hizbollah-rörelsens ledare i Libanon, Hassan Nasrallah, uppmanar till en veckas protester runt om i landet mot Muhammedfilmen.

- Hela världen behöver se ilska i era ansikten och i era nävar, sade han i ett tv-sänt tal på söndagen.

Nasrallah kallade filmklippet den "värsta attacken hittills mot islam. Värre än Satansverserna av Salman Rushdie och karikatyrerna i europeiska medier".

Hizbollahledaren har hundratusentals anhängare i Libanon, framförallt i huvudstaden Beiruts fattiga södra förorter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons