Annons
Nyheter

Prorysk frammarsch i Bulgarien

Ett ryssvänligt parti ökade kraftigt när Bulgarien höll sitt femte val under de senaste två åren.
Frågan är nu om frammarschen kan pressa övriga partier till samarbete.
EU • Publicerad 3 april 2023
En man utanför en vallokal i Bankja i Bulgarien under valet i söndags. Arkivfoto.
En man utanför en vallokal i Bankja i Bulgarien under valet i söndags. Arkivfoto.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Vaccinskepsis under coronapandemin och prorysk inställning till kriget i Ukraina har fått ytterhögerpartiet Vazrazjdane (Pånyttfödelse) att växa från val till val under de senaste årens politiska oreda i Bulgarien.

I söndags klättrade partiet ända upp till en klar tredjeplats i det senaste parlamentsvalet, med preliminärt nästan 15 procent av rösterna, enligt nyhetssajten Euractiv. Partiet är starkt kritiskt mot såväl Nato som EU och samlar stöd bland de många bulgarer som fortsatt gärna ser Ryssland som landets traditionella partner.

Annons

Valframgången sätter ny press på landets två största EU-vänliga krafter, som hittills vägrat att samarbeta. Konservativa Gerb och den liberala koalitionen PP-DB har dominerat de senaste valen, men inte velat sitta tillsammans i en regering. Nu landar båda runt 25 procent av rösterna.

– Resultatet i det här valet bekräftar vad vi veta länge: Vårt samhälle är djupt splittrad och det är ett allvarligt problem. Men det är också en möjlighet för att börja sy ihop sprickorna, säger Hristo Ivanov från PP efter valet, enligt Euractiv.

Fakta: Val i Bulgarien

Bulgarien höll ordinarie parlamentsval i april 2021, då landet skakats av omfattande protester i nästan ett år, framför allt riktat mot korruption kopplat till det dominerande regeringspartiet, konservativa Gerb och premiärminister Boyko Borissov.

Då ingen fungerande majoritet kunde byggas efter valet hölls val igen i såväl juli 2021 som november 2021. I det sistnämnda gick nybildade liberala PP kraftigt framåt och kunde bilda en regering. Den föll dock redan efter ett drygt halvår, på grund av olika syn på om grannlandet Nordmakedonien skulle få öppna medlemskapsförhandlingar med EU. Val hölls igen i oktober 2022, utan att nå fram till fungerande majoriteter, vilket i sin tur ledde till ännu ett val i söndags.

Preliminära siffror ger Gerb och PP-DB runt 25 procent vardera av rösterna, mot 15 för ryssvänliga ytterhögerpartiet Pånyttfödelse, 13 för bulgariskturkiska minoritetspartiet DPS, 9 för Socialistpartiet och 4 för tidigare rockstjärnan Slavi Trifonovs populistiska ITN.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons