Annons
Nyheter

Promemorior visar: Pisa-kritiken känd länge

Det fanns brister i elevurvalet till den omstridda Pisa-mätningen. Det är budskapet i en regeringspromemoria som skrevs redan dagen efter att mätningsresultaten släpptes.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) sade långt senare att hon inte känt till att elever medvetet exkluderats på felaktiga grunder.
Politik • Publicerad 3 maj 2021
Utbildningsminister Anna Ekström (S) kunde i torsdags inte svara på när hon tog del av promemoriorna.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) kunde i torsdags inte svara på när hon tog del av promemoriorna.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allvarliga brister i kunskapsmätningen Pisa från 2018 pekades ut dagen efter att resultatet offentliggjordes i december 2019. Då konstaterade tjänstemän på utbildningsdepartementet stora svagheter i hur elever exkluderats från undersökningen. Det rapporterar SVT och Expressen, som tagit del av Riksrevisionens avskrifter av två promemorior från 2019 och 2020 där problemen pekas ut.

”Skolorna har tagit ut svängarna lite för mycket i sin tolkning av exkluderingsreglerna och exkluderat alltför många elever”, står det enligt Expressen i promemorian från 2019.

Annons

Utbildningsdepartementet har inte velat lämna ut dokumenten.

Sämre än 2015

"Om vi räknar om resultatet i läsförståelse 2018 utifrån antagandet att exkluderingsgraden enbart var 7,7 procent sjunker resultaten med cirka 8 poäng och hamnar strax under resultatet Sverige hade i läsförståelse i PISA 2015", citerar tidningen från promemorian. Uppgången från år 2015 till 2018 var däremot inte statistiskt signifikant, står det också i promemorian. Därför skulle en sådan försämring inte påverka resultatets generella trend.

SVT uppger att när utbildningsminister Anna Ekström i juli förra året svarade en riksdagsledamot skriftligt att hon inte haft några uppgifter "som skulle antyda att elever exkluderats på felaktiga grunder” så fanns alltså varningarna tillgängliga för ministern på utbildningsdepartementet.

I en skriftlig kommentar till TT svarar Anna Ekström att hon inte hade någon kunskap om att elever medvetet och i strid med OECD:s regelverk exkluderats.

– När jag tog del av promemorian kan jag inte svara på i dag. Jag ber att få återkomma om det, sade hon till SVT i torsdags, när Riksrevisionens kritik mot Pisa-undersökningen släpptes.

Kallas till riksdagen

Ekström anser inte att departementet underlåtit att agera. "Utbildningsdepartementet tog på min begäran fram en intern promemoria, vars analys visade att exkluderingsgraden var väl hög men att de övergripande slutsatserna som drogs om resultaten kvarstod", skriver hon i ett mejl till TT.

"Både Skolverket och OECD har hela tiden menat att PISA 2018 genomförts i enlighet med gällande riktlinjer och att det inte fanns skäl att ifrågasätta resultaten", skriver Ekström vidare.

Utbildningsministern har nu kallats till en utfrågning i riksdagens utbildningsutskott.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons