GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Producentpriserna sjönk i oktober

Ekonomi • Publicerad 25 november 2022
Energipriserna har drivit på producentpriserna. Arkivbild.
Energipriserna har drivit på producentpriserna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Producentprisindex sjönk i oktober, jämfört med september, enligt färsk statistik från SCB.

På exportmarknaden föll de med 0,5 procent, och på hemmamarknaden med 2,5 procent. För importmarknaden var minskningen 1,6 procent.

Bakom de fallande producentpriserna ligger framför allt de lägre energipriserna under hösten. Men priserna föll även på bland annat trä, metall och elektroniska komponenter, enligt SCB.

Men tittar man tillbaka ett år så har priserna ökat. Årstakten för producentprisindex var 18,7 procent i oktober. Energi har stigit med 46,1 procent jämfört med för ett år sedan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.