Annons
Nyheter

Hovexpert: "En epok går i graven"

Han var känd för sina bitska kommentarer men också för sin omsorg om familjen. Prins Philip var ett stort stöd för den hårt prövade drottning Elizabeth, enligt hovexperten Roger Lundgren.
Storbritannien • Publicerad 9 april 2021
Drottning Elizabeth och prins Philip 2017.
Drottning Elizabeth och prins Philip 2017.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Det har varit några minst sagt turbulenta år för den brittiska monarkin. Den skandalomsusade prins Andrew tvingades ta paus från sina offentliga uppdrag på grund av sin vänskap med den sexbrottsdömde miljardären Jeffrey Epstein. Och mer nyligen har prinsparet Harry och Meghans anklagelser om rasism skakat Buckingham Palace i dess grundvalar.

Men i krisen har drottning Elizabeth kunnat luta sig mot sin make. Prins Philip har varit den som alltid har hållit ihop och tröstat familjen, enligt hovexperten Roger Lundgren.

Annons

– Han har varit allt för drottning Elizabeth. På alla sätt och vis, säger han till TT.

– Han har varit hennes största stöd och hennes främsta rådgivare. Han har styrt familjen medan hon har styrt över alla sina riken. Och han gjorde det riktigt bra, han har varit en pliktmänniska som levt ett intressant liv.

Djup spricka

Philips död kommer sannolikt att få konsekvenser för kungahuset, enligt Lundgren.

– Han har varit en så pass tongivande familjemedlem och person, i en tid då sprickan i kungahuset har blivit allt djupare. Nu måste ju till exempel Harry komma hem.

Roger Lundgren har själv träffat prins Philip på en mottagning i Skottland 2001. Hovexperten minns ett möte med en person som var såväl charmerande som rättfram och som hade stark koppling till Sverige genom sin moster, drottning Louise.

– Britterna har älskat honom, trots att han gjorde sig känd för sina giftiga skämt och kommentarer, säger han.

– Det har funnits en stor oro över hans hälsa och det är sorgligt att han inte nådde över hundrastrecket. Samtidigt har hela Meghan- och Harrydramat pågått parallellt med hans sjukdom.

Sorg och oro

Nu kommer sorgen att sänka sig över Storbritannien även om pandemin sannolikt kommer att sätta stopp för sedvanligt storvulna minnes- och begravningsceremonier. Dessutom kommer den brittiska befolkningen att rikta sin oro mot den 94-åriga drottningens hälsa, tror Lundgren.

– Det är inte bra för någon att förlora sin livspartner i en så pass hög ålder, säger han.

– Det kommer att finnas en stor oro för drottningen som har varit väldigt prövad de senaste åren. Det är en epok som går i graven.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons