Annons

Prestigefyllt Europapris tilldelat Zelenskyj

– Det ukrainska folket kämpar för europeisk frihet och värderingar, slog EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen fast under en ceremoni i staden Aachen i Tyskland där Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på söndagen tog emot det prestigefyllda Karlspriset.
Tyskland • Publicerad 14 maj 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och EU-kommissionens ledare Ursula von der Leyen omfamnar varandra under en ceremoni i tyska Aachen där han tilldelas det prestigefyllda Karlspriset.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och EU-kommissionens ledare Ursula von der Leyen omfamnar varandra under en ceremoni i tyska Aachen där han tilldelas det prestigefyllda Karlspriset.Foto: Federico Gambarini/AP/TT

Priset är uppkallat efter Karl den store och tilldelas årligen personer som anses främja europeisk enighet.

– Rysslands krig i Ukraina har klargjort att landet är en del av vår europeiska familj, sade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz som också deltog i prisceremonin.

Annons

Scholz konstaterade också att det det ryska anfallskriget "fört EU och Ukraina närmare varandra än någonsin tidigare".

Även Ursula von der Leyen hade idel lovord till Zelenskyj.

– President Zelenskyj och folket i Ukraina kämpar för de värderingar och de skyldigheter som detta pris står för, sade von der Leyen.

– Genom att göra det kämpar de också för vår egen frihet och våra värderingar. Demokrati och rättsstatsprincipen, yttrandefriheten och friheten att skapa sitt eget öde, fortsatte hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons