Press på Italien och Grekland
Räntorna på italienska tioåriga statsobligationer låg på drygt 6,5 procent på måndagen. Det är farligt nära smärtgränsen för vad en ekonomi med en statsskuld på 120 procent av BNP tål. Det närmar sig också de nivåer som tvingade Grekland, Portugal och Irland att be om nödlån från de andra euroländerna och Internationella Valutafonden (IMF).
Men Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble tycker inte att man ska jämföra Italien med Grekland.
– Statistik för den italienska realekonomin motiverar inte den här nervositeten, sade Schäuble på väg in till ett möte med euroländernas finansministrar i Bryssel.
Upp till bevis
Italien står självklart på agendan på måndagskvällens möte.
Premiärminister Silvio Berlusconi har tvingats att ta fram en åtgärdsplan för att få ordning på landets finanser. Nu är det upp till bevis. Han har också fått gå med på att EU- och IMF-inspektörer åker till Rom för att övervaka att åtgärderna faktiskt genomförs.
Berlusconi har också andra problem på hemmaplan, där rykten om hans avgång florerar och marken gungar under regeringen.
Om Italien tvingas be om hjälp är det inte längre bara små länder som behöver stöttas. Då är det eurozonens tredje största ekonomi som behöver pengar och euroländernas krisfond EFSF blir i minsta laget.
Grekisk vädjan
Vid mötet i Bryssel väntades Greklands finansminister Evangelos Venizelos att redogöra för de sista turerna från förhandlingarna i Aten.
Han vill övertyga euroländerna och IMF att ge grönt ljus för nästa krisutbetalning på 8 miljarder euro. Den är fryst sedan förra veckans politiska kaos, men Grekland behöver pengarna allra senast i mitten av december för att klara att betala lån, löner och pensioner.
Han försökte därför att lugna omvärldens nerver och sade att den nya regeringen kommer att kunna leda Grekland genom åtstramningarna.
– Det är bevis för vårt engagemang och för vår nationella kapacitet att genomföra programmet och återuppbygga landet, sade Venizelos.
Regeringsförhandlingar
Samtidigt som finansministermötet pågick i Bryssel, fortsatte förhandlingar om en ny samlingsregering som ska leda Grekland inför ett nyval.
Lucas Papademos, biträdande chef för Europeiska centralbanken mellan 2002 och 2010, uppgavs vara favorit enligt flera medier. Även europeiska ombudsmannen Nikiforos Diamandouros uppgav för Reuters att han har tillfrågats, men inte av vem.