President Biden: Krisen är avvärjd
– Ingen fick allt de ville ha men det amerikanska folket fick vad de behöver. Vi avvärjde en ekonomisk kris och en ekonomisk kollaps, sade Joe Biden när han talade från Ovala kontoret i Vita huset i Washington.
Lagförslaget hamnade hos senaten som godkände det på torsdagen sedan representanthuset gett sitt ja på onsdagen. Förslaget förhandlades fram i förra veckan av presidenten, demokraten Joe Biden, och den republikanske talmannen Kevin McCarthy.
– Det var helt avgörande att vi fick igenom överenskommelsen. Insatserna kunde inte ha varit högre. Inget hade varit mer katastrofalt än att inte kunna betala landets skulder, sade presidenten.
Skriver på
Det enda som återstår innan överenskommelsen kan träda i kraft är en underskrift av presidenten.
– Jag kommer att skriva på den i morgon, sade Biden.
Få är helt nöjda med uppgörelsen, men många ledamöter anser att kompromissen är bättre än alternativet – att USA hamnar i svår finansiell turbulens, vilket skulle få effekter för hela världsekonomin.
I representanthuset röstade 314 för lagförslaget och 117 röstade emot. Av de som röstade emot var 71 republikaner och 46 demokrater.
I senaten röstades förslaget igenom med siffrorna 63–36, där främst republikaner röstade nej.
Pausar gräns
Överenskommelsen, som även rymmer begränsningar i statens utgifter, innebär att den gräns för USA:s statsskuld som politikerna satt upp inte ska gälla under en övergångsperiod. Skuldtaket har senast satts till 31 400 miljarder dollar – motsvarande drygt en miljon kronor per amerikan.
Men enligt den nya uppgörelsen återkommer frågan om skuldtaket därmed först i januari 2025, alltså efter nästa års presidentval. Under tiden kommer USA att fortsätta att låna pengar till statsbudgeten, vilket innebär att förhandlingarna i det splittrade Washington då befaras bli ännu svårare.
Fakta: USA-skulden slog i taket i vintras
Formellt slog USA i skuldtaket – på 31,4 biljoner dollar – redan i januari. Men finansdepartementet har sedan dess kunnat betala för sig genom att skyffla runt befintliga resurser. Finansminister Janet Yellen har dock varnat för att det i början av juni inte längre går att hantera betalningarna på detta sätt.
Följdeffekterna om USA får svårt att betala skulle bli dramatiska och tvinga fram drastiska politiska åtgärder. De flesta räknar med att USA skulle anstränga sig till det yttersta för att fortsätta sköta sina räntebetalningar och amorteringar – för att undvika en katastrof på den globala finansmarknaden.
Åtstramningen som måste till utan nya lån skulle därför slå stenhårt mot pensionärer och andra mottagare inom USA:s socialförsäkringssystem och även innebära inställda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet – inklusive försvaret. Detta scenario skulle skapa en djup recession i världens största ekonomi, enligt SEB:s ekonomer.
Källor: Bloomberg, SEB, The Wall Street Journal