Annons
Nyheter

Premiärministern både vann - och förlorade

Det är dags att avgå nu, kräver oppositionen i Italien sedan premiärminister Silvio Berlusconi vunnit en viktig omröstning i parlamentet men samtidigt uppenbarligen blivit av med sin majoritet. Regeringen klarade av omröstningen om fjolårets budget endast tack vare att oppositionen lade ned sina röster.
Nyheter • Publicerad 8 november 2011
Silvio Berlusconi och Umberto Bossi.
Silvio Berlusconi och Umberto Bossi.Foto: Andrew Medichini

När siffrorna räknades ihop vid 16-tiden på tisdagen visade det sig att "bara" 308 av 630 ledamöter stött Berlusconi.

Gian Luigi Bersani, partiledare för vänsteroppositionen DP, räknade snabbt ut konsekvenserna.

Annons

– Regeringen har inte längre majoritet i denna kammare, sade Bersani enligt AFP och vände sig till Berlusconi med en direkt uppmaning:

– Lämna in din avskedsansökan!

Alfano tar över?

Ett av regeringens koalitionspartier, Lega Nord, förklarade redan inför tisdagens budgetröstande att man inte längre vill ha kvar den 75-årige veteranen som regeringschef.

– Vi har bett premiärministern att avgå, sade Lega Nords partiledare Umberto Bossi till reportrar och förde fram förre justitieministern Angelino Alfano som ersättare. Alfano är partisekreterare i Berlusconis parti Frihetens folk och har länge setts som Berlusconis tilltänkte efterträdare.

Försvarsminister Ignazio La Russa utlovade vidare besked om regeringen "inom några timmar" på tisdagskvällen, då Berlusconi bland annat skulle ha samtal med president Giorgio Napolitano.

Nya ränterekord

Börsen i Milano steg under tiden som spekulationerna om en snabb avgång tilltog, men föll igen sedan regeringen trots allt klarat omröstningen.

Samtidigt noterades ett ränterekord på 6,76 procent på den tioåriga statsobligationen, farligt nära det som anses vara "smärttröskeln" för vad marknaden kan acceptera innan landet tvingas begära stöd från Internationella valutafonden och EU.

– Har man en så stor skuld som de har och en så låg potentiell tillväxt, så blir den här typen av ränteuppgångar snabbt väldigt besvärliga, kommenterade Sveriges finansminister Anders Borg efter EU:s finansministermöte i Bryssel på tisdagen.

Annons

Borg ser dock inte läget lika allvarligt som i Grekland.

– Italien har betydande möjligheter att minska sin statsskuld själva. De har stora tillgångar, de har möjlighet att minska sina offentliga utgifter och öka sina skatter. Det Italien behöver är en politisk stabilitet och en politisk trovärdighet, sade finansministern.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons