Annons
Nyheter

Premiärminister klarar misstroendeomröstning

Frankrike • Publicerad 11 juli 2022
Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne. Arkivbild.
Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne har klarat sin första misstroendeomröstning i parlamentet. Det var vänsterpartiet Det okuvliga Frankrike (LFI) som tagit initiativet till omröstningen.

146 av de 577 ledamöterna i nationalförsamlingen röstade för ett misstroende. För att röstningen skulle fått någon inverkan hade 289 röster krävts. Redan före omröstningen uteslöt flera andra oppositionspartier att rösta med LFI.

Annons

Partiets gruppledare i parlamentet, Mathilde Panot, sade att poängen med omröstningen var ett "politiskt förtydligande", då de som inte röstade för misstroendet skulle ses som att de "gynnar regeringens politik".

Borne utsågs till premiärminister av president Emmanuel Macron i maj, en månad före parlamentsvalet då det styrande mittenpartiet förlorade sin majoritet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons