Annons
Nyheter

Praktik får fler att satsa på ingenjörsbanan

Tekniksprånget – där ungdomar som gått gymnasiets teknik- eller naturvetenskapsprogram erbjuds praktik – leder till att fler fortsätter till och blir kvar på en ingenjörsutbildning, enligt en rapport.
Utbildning • Publicerad 14 mars 2023
Tekniksprånget är en väg till tekniska högskoleutbildningar på bland annat Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Sedan 2012 har närmare 6 000 ungdomar praktiserat som ingenjör hos Volvo, Ericsson, Sandvik eller någon annan arbetsgivare inom tekniksektorn, enligt rapporten från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (Iva).

Fram till och med hösten 2020 hade 92 procent av praktikanterna inom ett par år fortsatt med högskolestudier. De flesta praktikanter, 71 procent, hade börjat på en teknisk utbildning. Närmare hälften (48 procent) av dessa var kvinnor.

Annons

Av de tekniksprångare som gått vidare till en teknisk utbildning är 90 procent kvar i studierna efter två år, och har alltså inte hoppat av. Avhopp är annars ganska vanligt bland teknikstudenter. Bland alla civil- och högskoleingenjörsstudenter är 84 respektive 78 procent kvar efter två år.

"Ivas uppföljning visar att Tekniksprånget är en unik och viktig verksamhet som gör att fler ungdomar blir ingenjörer. Vi kan också se att den bidrar till att öka andelen kvinnor på de tekniska universiteten och högskolorna", säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, Iva-ledamot och styrgruppsordförande för Tekniksprånget, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons