Annons
Nyheter

Positiva signaler lyfter oljepriset

Världsmarknadspriset på råolja stiger till de högsta nivåerna sedan mars. Efterfrågan väntas ta fart när sommarsäsongen kommer i gång i USA, världens största oljekonsument.
Ekonomi • Publicerad 1 juni 2021
Oljepriset har gått upp med över 30 procent sedan årsskiftet. Arkivbild
Oljepriset har gått upp med över 30 procent sedan årsskiftet. ArkivbildFoto: Eli Hartman AP/TT

Ett lyft för den kinesiska industrin i maj, enligt ett färskt inköpschefsindex, bidrar till prisuppgången.

Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad stiger 1,5 procent till 70:33 dollar per fat. Det är kring den högsta prisnivån sedan den 8 mars i år. För amerikansk råolja är prisuppgången 2,2 procent, till 67:74 dollar per fat.

Annons

Prisuppgången kommer samtidigt som oljeländerna i Opec-kartellen, Ryssland och andra stora oljeproducenter, på tisdagen väntas fortsätta lyfta de produktionskvoter som man har gjort upp om under pandemin, för att hålla uppe världsmarknadspriset.

Oljepriset har sedan årsskiftet gått upp med över 30 procent, men prisökningarna har avtagit på senare tid då mycket pekar mot att Iran snart kan få i gång sin export när man närmar sig en ny uppgörelse om landets kärnenergiprogram.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons