Annons
Nyheter

Pompeo: Khashoggi var inte journalist

Mike Pompeos memoarer om åren som USA:s och Donald Trumps utrikesminister väcker skarpa reaktioner.
I den nyutkomna boken försvarar han USA:s relation med Saudiarabien och går hårt åt den mördade journalisten Jamal Khashoggi.
USA • Publicerad 26 januari 2023
USA:s tidigare utrikesminister Mike Pompeo har gett ut sina memoarer. Arkivbild.
USA:s tidigare utrikesminister Mike Pompeo har gett ut sina memoarer. Arkivbild.Foto: John Locher/AP/TT

Den saudiske dissidenten Jamal Khashoggi levde sina sista år i exil i USA, där han bland annat skrev för The Washington Post. I oktober 2018 gick han in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

Mordet blev en världsnyhet som resulterade i flera utredningar. I Mike Pompeos nya bok "Never give an inch" (på svenska ungefär "Ge aldrig efter en tum") beskrivs saudiern dock inte som journalist, utan som aktivist.

Annons

"Han förtjänade inte att dö, men vi behöver vara tydliga med vem han var – alltför många i medierna var inte det", heter det i boken, där Pompeo försvarar USA:s relation med Saudiarabien, enligt The Guardian.

Kronprinskritiker

I sina kolumner i The Washington Post kritiserade Khashoggi ofta Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, människorättskränkningar i det gamla hemlandet samt kronprins Mohammed bin Salmans styre. Tidningen konstaterar nu att Pompeos sympatier verkar ligga hos kronprinsen, som pekats ut som ytterst ansvarig för Khashoggis död. Vd och ansvarig utgivare Fred Ryan reagerar starkt på boken.

"Det är skamligt att Pompeo sprider så gemena lögner för att vanära en modig mans liv och verk – och hans engagemang för principer som amerikaner håller högt – som en ploj för att sälja böcker", twittrar han.

Även Kenneth Roth, tidigare chef för Human Rights Watch (HRW), anmärker på den del av boken som handlar om Khashoggi.

"Vad fick Mike Pompeo att kritisera Jamal Khashoggi? Oavsett om han var "aktivist" eller "journalist" eller en kombination så förtjänade han inte att mördas brutalt av den saudiske kronprinsens regering", skriver han på Twitter.

Kärnvapenkrig

Pompeo ses som en möjlig presidentkandidat för Republikanerna i valet 2024. Förutom utrikesminister var han även CIA-chef under Donald Trumps tid i Vita huset. President Trump kallade ofta Pompeo för "my Mike" (min Mike), enligt boken. Även om Pompeo fortfarande inte fullt ut förstår varför Trump valde just det smeknamnet skriver han att det var bättre än vissa andra smeknamn som presidenten valt till andra personer.

I memoarerna avhandlas också bland annat spänningarna mellan Indien och Pakistan 2019, då det enligt Pompeo var mycket nära att ett kärnvapenkrig bröt ut mellan länderna. Dock ska USA:s diplomater ha lyckats övertala båda länderna att inte trappa upp situationen, rapporterar AFP.

"Inget annat land kunde ha gjort det vi gjorde den natten för att undvika ett fruktansvärt resultat", skriver Pompeo i boken.

Fakta: Mike Pompeo

Född 1963 i Kalifornien.

Gick ut som klassetta från militärakademin West Point 1986 och tillbringade därefter fem år i försvaret. Pompeo patrullerade bland annat gränsen mellan Öst- och Västberlin till häst och deltog i kriget vid Persiska viken 1990–1991.

Examen i juridik vid ansedda Harvard-universitetet.

Verksam i flyg- och oljeindustrin i flera år, bland annat som vd för Thayer Aerospace som han grundat.

Valdes 2010 in i representanthuset, där han satt i kammarens underrättelseutskott, i energi- och handelsutskottet samt i den särskilda kommitté som utredde dåden mot USA:s konsulat i Benghazi i Libyen.

CIA-chef 2017–2018 och USA:s utrikesminister 2018–2021. Han är den förste att ha haft båda posterna.

Mike Pompeos memoarer, med den fullständiga titeln "Never give an inch – Fighting for the America I love", gavs ut den 24 januari 2023.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons