Annons
Nyheter
Migrationsverket kallas till riksdagens socialförsäkringsutskott med anledning av den senaste tidens uppmärksammade utvisningsärenden som rört barn.
Nyheter • Publicerad 24 september 2012
Foto: 

Samtidigt får invånarna i Broby, där utvisningshotade Haddile bor, i kväll möjlighet att ställa frågor till Migrationsverkets rättschef.

- Jag har bett dem komma så snart det är möjligt och berätta hur man arbetar med den här typen av fall för att tillvarata barnens bästa, säger Gunnar Axén (M), ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Annons

Axén har förhoppningen att utfrågningen kan bli av redan på torsdag. Men det blir inget offentligt utskottsförhör, utan det handlar till formen om ett slutet utskottssammanträde. Han hänvisar bland annat till fallet med tvååriga Haddile.

- Vi vill få belyst hur man har arbetat med fallet och hur man har tänkt, säger Axén.

Miljöpartisten Maria Ferm, suppleant i socialförsäkringsutskottet, har också agerat för att bjuda in företrädare för Migrationsverket. Förutom fallet med tvååriga Haddile påminner hon om fallet nyligen med den 15-årige afghanske pojken som försökt ta sitt liv, men som enligt beslutet skulle överlämnas till första asyllandet Italien, trots att han uppgivit att han där både våldtagits och misshandlats. Ärendet är under omprövning.

I helgen uppmärksammades även att en ettårig irakisk flicka enligt Migrationsverkets beslut skull utvisas, trots att hela hennes familj fått uppehållstillstånd. Här ändrade Migrationsverket beslutet och skyllde på att handläggningen gått "för fort".

- Det är viktigt att vi säkerställer att barnens bästa inte åsidosätts. Därför känns det angeläget att veta vad Migrationsverket tänker kring de här frågorna. Jag är oroad över de konsekvenser som vissa av besluten kan komma att få, säger Maria Ferm.

Samtidigt får invånarna i Broby i kväll möjlighet att ställa frågor direkt till Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik. Han är inbjuden till Östra Broby kyrka för att samtala om juridik och medmänsklighet med församlingens kyrkoherde Anders O Johansson.

- Det är viktigt att förklara att våra medarbetare inte är några elaka människor som vill göra folk illa, säger Mikael Ribbenvik inför mötet i kväll.

Vissa debattörer gör det enkelt för sig, tycker han, när de ifrågasätter enskilda tjänstemäns empati.

- Tjänstemän på alla områden är bundna av lagar. De har inget frikort att fatta beslut utifrån vad de själva tycker.

I det omskrivna fallet med tvååriga Hadille har många upprörts av att Migrationsverket hänvisar till barnkonventionen, när beslutets innebörd blir att flickan riskerar att skiljas från sina fosterföräldrar. Men en grundbult i barnkonventionen är just barnets rätt till sina föräldrar och föräldrarnas rätt till sina barn, framhåller Ribbenvik. Han drar en parallell till hur svenska myndigheter eftersträvar att barn till missbrukare som bor hos fosterföräldrar på sikt ska kunna återförenas med sina föräldrar.

Annons

- Här finns en förälder som gett uttryck för att hon vill återförenas med sitt barn. Man kan inte avfärda mamman, hon finns och hon vill återförenas, säger Mikael Ribbenvik.

Det som gått snett är att svenska myndigheter inte mer aktivt letat efter de biologiska föräldrarna, säger han.

Att Migrationsverket kallats till riksdagens socialförsäkringsutskott för en utfrågning tycker Mikael Ribbenvik är bra.

- Det är jätteviktigt att de folkvalda informerar sig och att de får information direkt från oss och inte bara via medierna, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons