Annons
Nyheter

Polismisstag friar våldtäktsmisstänkta män

Brott • Publicerad 8 juni 2020
Två flickor i 15-årsåldern pekade ut två män för att ha våldtagit dem. Ärendet gick till rättegång där båda männen friades. Detta sedan polisen inte följt gällande rutiner för hur man genomför förhör. Arkivbild.
Två flickor i 15-årsåldern pekade ut två män för att ha våldtagit dem. Ärendet gick till rättegång där båda männen friades. Detta sedan polisen inte följt gällande rutiner för hur man genomför förhör. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma

Två flickor i 15-årsåldern pekade ut två män för att ha våldtagit dem under en fest på en ort i Värmland i januari.

Ärendet gick till rättegång, men där friades båda männen. Detta sedan polisen inte följt gällande rutiner för hur man genomför förhör.

Annons

– Det är så amatörmässigt att jag häpnar. En dundertabbe, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem till Nya Wermlandstidningen.

Polisen har förhört de båda flickorna tillsammans vilket påvekar bevisvärdet i deras berättelser. Dessutom har en av flickornas mamma fått vara med vid förhöret.

"Ett sådant förfarande är potentiellt förödande i bevishänseende", skriver tingsrätt i den friande domen.

Åklagaren har nu beslutat att inte överklaga tingsrättens dom.

– Jag ansåg inte längre att jag hade en chans att få en fällande dom, då fanns det ingen anledning att gå upp i en överinstans, förklarar åklagaren Helena Pihlqvist för tidningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons