1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Polisen sprängde narkotikaliga i Göteborg

Tretton personer dömda till fängelsestraff, en till ungdomsvård, ytterligare tio häktade och hundratusentals narkotikaklassade tabletter tagna i beslag. Det är resultatet av polisens tillslag mot ett narkotikanätverk i Göteborg.
"Vi har fått ett bra genomslag som påverkar knarkhandeln en lång tid framöver", säger Tobias Bergkvist, chef för polisens regionala utredningsenhet.
Foto: Jonas Dagson/TT

Hösten 2018 pågick öppen narkotikahandel i centrala Göteborg, främst i Brunnsparken och på Drottningtorget nära centralstationen. Polisen beslutade sig för att ta krafttag.

Och nu, närmare ett år senare, tror man sig ha knäckt det stora nätverk som låg bakom handeln.

Åtal och beslag

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Insatsen har resulterat i domar, åtal, utvisningar och beslag. En annan följd är att priset på gatan på preparat som tramadol har fördubblats i Göteborg.

– Vi började med att samla in underrättelserapporter. Sedan drog vi igång efter årsskiftet, säger Tobias Bergkvist, chef för polisens utredningsenhet i region Väst, till TT.

Polisen kunde identifiera fyra centrala personer som samlat omkring 80 personer runt sig, som smugglat, sålt eller missbrukat narkotika. De flesta är unga män, 18–20 år.

Smugglingen skedde dels genom vanliga försändelser per post, men också med kurirer som tog in drogerna från Mellanöstern eller Balkan.

Vid ett tillfälle kunde polisen följa en smugglingsresa från införseln i Sverige, utmed hela Västkusten, ända upp till norska gränsen där 300 000 narkotikaklassade tabletter beslagtogs med hjälp av norsk polis.

– Det var ett viktigt tillslag, ett bland flera, säger Tobias Bergkvist.

Kriminella entreprenörer

Förvånande var att nätverket skilde sig från den gängse bilden av kriminella gäng som ofta är hierarkiskt organiserade med tydliga våldsbenägna ledare. Här handlade det mer om kriminella entreprenörer som affärsmässigt köpte in droger och byggde upp ett nätverk av återförsäljare med ansvar för olika geografiska områden i Göteborgs innerstad.

Ännu är inte alla rättegångar avslutade. Mot dem som sitter häktade finns misstankar om synnerligen grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Efter samverkan med gränspolisen har några personer i nätverken överlämnats till Migrationsverket i väntan på utvisning.

– Ännu är vi inte i mål med alla delar. Fler gripanden och åtal är att vänta och vi har fått ett bra genomslag som påverkar knarkhandeln en lång tid framöver, säger Tobias Bergkvist.

Kan komma tillbaka

Samtidigt är han realist.

– Handeln tenderar att komma tillbaka. Men nu vet vi hur det ser ut. Vi har skaffat oss kunskaper och identifierat smuggelvägar, vilket underlättar arbetet framöver. Sedan kanske vårt arbete inte kommer att ske på samma sätt som det har gjort under den här insatsen.

Polisen tror sig ha knäckt det stora nätverk som stod bakom den öppna narkotikahandeln i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Ellen Andersson/TT

Fakta:

Tramadol

• Inom sjukvården är tramadol ett vanligt smärtstillande läkemedel, dock starkt beroendeframkallande och vid en överdos kan det orsaka kramper och slå ut andningen.
• Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet tramadol har delvis liknande effekt som morfin.
• Tramadol finns under flera olika namn, från olika tillverkare, som till exempel Dolatramyl, Gemadol, Nobligan och Tiparol.
• Läkemedlet är narkotikaklassat.
• Under senare år har tramadol ökat kraftigt som missbrukspreparat.
Källa: Vårdguiden

Läs mer

Mark

Sjuhärad: Mopeder i krock – två till sjukhus

Strax före klockan tolv på torsdagen kom det in ett larm till Sos om en trafikolycka på Hedevägen i Kinna. Både räddningstjänst och ambulans kallades till platsen.

Nyheter

I natt: En anhållen för mordbrand – kastade upp brinnande föremål på balkong

Hotfull man slängde upp föremål på balkong som fattade eld.

Sport

Få ljusglimtar för Norrby: ”Han borde spela mer”

21-åringens inhopp ett av få plustecken efter frustrerande afton.

Borås

Världsvan Norström lever i nuet: ”Det är budskapet”

Patrik Norström var inte säker på att han skulle uppleva årets midsommar.

Insändare

Debatt: Avloppsledningen i Öresjö – dra upp skiten

Att placera ett avloppsrör i en dricksvattentäkt var enligt insändarskribenten en mycket dålig idé.

Kultur

Åhaga klarar sig några månader till: ”Sen måste pengar in”

Åhaga sökte krisstöd hos Kulturrådet för en knapp miljon. Men de får bara drygt en tiondel av det sökta beloppet.