Nyheter

Polisen kraftsamlar till Göteborg

När Göteborg nu är med om en liknande våg av skjutningar som Malmö drabbats av, flyttas polisresurser till Västsverige.
Nyheter • Publicerad 10 september 2013
Foto: BjËrn Larsson Rosvall / SCANPIX

– Jag har stor respekt för arbetet de har framför sig, säger Ulf Sempert, polismästare i Malmö.

Malmöpolisen har fått en förberedelseorder om att se över vilka spanare, utredare och analytiker som kan bli aktuella för Göteborgspolisen i utredningarna om den senaste tidens skottlossningar.

– Nu sker en nationell omprioritering. Vi inventerar specialister inom organisationen på samma sätt som Göteborgspolisen gjorde till oss för några år sedan, säger Stefan Sintéus, chef vid länskriminalpolisen i Skåne.

Fängelsestraff

Det har blivit långa fängelsestraff för flera av de gärningsmän som låg bakom dödliga skottlossningar i Malmö under månaderna kring årsskiftet 2011/2012.

– Vi har fått bukt med problematiken till stor del och lyckats trycka tillbaka detta. Vi har fortfarande specialister kvar i en del ärenden om bluffakturor, som är en av verksamheterna den undre världen livnär sig på, säger Sintéus.

Efter skottlossningarna fick Skånepolisen förstärkning av 300 poliser, vilket gav ökad närvaro på gatorna och var avgörande för möjligheten att klara upp några av fallen, enligt Ulf Sempert, polismästare i Malmö.

– Vi fick hjälp med kompetens från riket i övrigt. Det gjorde att vi var framgångsrika i att klara upp betydligt fler mord än vad vi annars skulle klarat upp, säger han.

Förstärkning

Även framöver är det ett gott inflöde av poliser. Nästa år får Skåne 200 av de 800 nya polisaspiranterna, vilket är en dubbelt så stor andel som vanligt. Sempert riktar stärkande ord till kollegorna i Göteborg.

– Det kommer att vara hårt arbete under lång tid framöver för att få rätsida på det här. Men jag vet att de är väl skickade att lösa detta, säger Sempert.

Skottlossningar i Göteborg

Den 2 september hittade polisen en mängd tomhylsor efter ett larm om skottlossning i Biskopsgården på Hisingen.

Den 4 september blev två unga män ihjälskjutna utomhus i samma stadsdel.

Den 6 september träffades en ung man av flera skott i stadsdelen Hammarkullen i nordöstra Göteborg.

På morgonen den 8 september blev en ung man skjuten i benet i Lundby på Hisingen.

Vid halv två-tiden samma söndag besköts ett bostadshus i Biskopsgården. Minst två lägenheter träffades.

Källa: Polisen i Västra Götaland

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.