GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Polisen: Allt vanligare med 3D-utskrivna vapen

Polisen har de senaste åren gjort allt fler beslag av plastvapen som monterats ihop efter att ha skrivits ut i 3D-skrivare, visar en kartläggning gjord av P1-programmet " ".
Brott • Publicerad 14 augusti 2022
Polisen beslagtar allt fler 3d-utskrivna plastvapen. Arkivbild.
Polisen beslagtar allt fler 3d-utskrivna plastvapen. Arkivbild.Foto: Eric Gay/AP/TT

– Från 2013 har vi fått in något enstaka vapen årligen, nu börjar det komma in kanske fem–sex ärenden om året, säger Mikael Högfors på Nationellt forensiskt centrum (NFC), till radion.

I det senaste fallet av denna typ som varit uppe i domstol dömdes en man i Trollhättan som tillverkade den här sortens vapen till fem års fängelse för bland annat vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Enligt den europeiska polisbyrån Europol är ökningen av 3D-utskrivna vapen ett nuvarande och framtida hot. Mikael Högfors oroas av utvecklingen.

– Minskar man smugglingen av illegala vapen så kommer efterfrågan trots det att finnas kvar. Alla plastutskrivna vapen vi ser i dag har ju gjorts med intentionen att användas i kriminella sammanhang, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.