Nyheter

Man skjuten till döds av polis i Nynäshamn

En man i Nynäshamn har avlidit efter att ha blivit skjuten av polis.
Enligt polisen uppstod en hotfull situation som gjorde att de tvingades skjuta mot mannen i 40-årsåldern.
Brott • Publicerad 13 juni 2020
En man i Nynäshamn har avlidit efter att ha blivit skjuten av polis. Arkivbild.
En man i Nynäshamn har avlidit efter att ha blivit skjuten av polis. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Polis och ambulans larmades klockan 2 i natt om en person som mådde psykiskt dåligt. När de kom fram till platsen uppstod en hotfull situation och polisen misstänkte att personen hade någon from av vapen.

– En polis tvingades avlossa sitt tjänstevapen och mannen skadades då, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Hon vill inte kommentera vilken typ av vapen mannen ska ha burit.

Under morgonen meddelade polisen att mannen dött. Carina Skagerlind uppger att det rör sig om en man i 40-årsåldern och att bostaden nu spärrats av för teknisk undersökning.

En förundersökning om grovt olaga hot mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman samt skadegörelse är inledd. De poliser som var på plats får nu stöd.

Händelsen är även anmäld till särskilda åklagarkammaren som utreder misstankar om brott av poliser, vilket är brukligt när polis har avlossat skott.

Fakta: Så många skjuts ihjäl av polis

Enligt en kartläggning som SVT gjorde förra året sköts i snitt en person ihjäl per år av polisen mellan 1990 och 2013.

Från 2013 är snittet tre personer per år och under 2018 var antalet sex personer.

Polisens metod är att försöka lösa situationen utan våldsanvändning, men när de står inför ett allvarligt hot kan skjutvapen användas som sista utväg.

Källa: SVT, Polismyndigheten

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.