Annons
Nyheter

Polis sköt ihjäl knivman i Partille

En man i 65-årsåldern sköts till döds av polis i samband med ett gripande i Partille utanför Göteborg.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2014
Foto: BjËrn Larsson Rosvall / TT

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Enligt polisen gick mannen till attack med kniv.

Annons

Mannen skulle hämtas in till förhör misstänkt för olaga hot mot personal i en butik tidigare på lördagsförmiddagen.

– Vi kommer dit och då står han på balkongen till sin lägenhet med kniv och spjut som han hotar poliserna med när de närmar sig, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

I lägenheten fanns en kvinna och ett barn som låst in sig i ett rum. När poliserna kom upp till lägenheten gick de ut. Situationen blev sedan än mer våldsam och mannen ska ha attackerat poliserna med en kniv. Ett okänt antal skott avlossades mot honom.

Redan i torsdags ska samme man ha hotat poliser med ett spjut. Han greps och anhölls misstänkt för olaga hot men släpptes sedan på fri fot. Vid det gripandet avlossade polisen varningsskott.

– Tyvärr gick det ett steg längre den här gången, säger Peter Adlersson.

Mannen fördes med ambulans till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Dödsskjutningen i Partille var det tredje tillfället under en vecka som polisen i Västra Götaland har avlossat verkanseld. Förra helgen sköts en man i foten i samband med en biljakt i Lerums kommun. Dagen efter skadades en man allvarligt när han träffades av minst ett skott från en polispatrull på en ort nära Färgelanda i Dalsland.

Poliser har rätt använda skjutvapen vid gripande av personer som misstänks för grova brott. Om situationen tillåter ska då polisen först varna och sedan skjuta varningsskott innan verkanseld avlossas.

– Men i en nödvärnssituation gäller det bara att klara livhanken, säger Johannes Knutsson, professor vid Polishögskolan i Oslo.

Sedan 1980-talet har omkring en person per år skjutits ihjäl av polis i Sverige. Förra året inträffade dock hela fyra dödsskjutningar. Men enligt Knutsson är det för tidigt att tala om en ökning.

Annons

– När vi har så här små tal kan vi få slumpmässiga anhopningar.

Dödsskjutningen i Partille utreds av riksenheten för polismål.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons