Nyheter

Polis frias på nytt om 16-årings dödsolycka

En polisman som åtalats för att ha orsakat en 16-årig pojkes död i en mopedolycka frias nu även i hovrätten, skriver .
Brott • Publicerad 14 juni 2022
En polisman som åtalades efter en ung mopedförares död frias nu även i hovrätten. Arkivbild.
En polisman som åtalades efter en ung mopedförares död frias nu även i hovrätten. Arkivbild.Foto: Micke Larsson/TT

Olyckan skedde i Lerum, utanför Göteborg, i maj 2020. Polisen gjorde en insats mot trimmade mopeder, efter klagomål om störningar.

En patrull i en civil polisbil såg två pojkar på en moped, och uppmanade dem att stanna. Men i stället körde den 16-årige mopedföraren in på en gångväg, där han tappade kontrollen över fordonet och körde omkull. 16-åringen omkom.

Föraren i polisbilen åtalades för tjänstefel och vållande till annans död. Åklagaren ansåg att polisernas förföljande av mopeden stressade 16-åringen, och därmed ledde till olyckan.

Polismannen friades dock i Alingsås tingsrätt. Nu gör hovrätten i Göteborg samma bedömning. Poliserna försökte stoppa mopeden, men förföljde den inte.

Den åtalade polismannen "hade inte rimlig anledning att räkna med att stoppförsöket skulle leda till en olycka med dödlig utgång", skriver hovrätten i domen, enligt GP.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.