Polis fick sänkt straff
I Skaraborgs tingsrätt fick han 3,5 år fängelse, men Göta hovrätt sänker straffet till åtta månaders fängelse, rapporterar P 4 Skaraborg och TV 4 Nyheterna Skaraborg.
Polisen själv har hela tiden nekat till brott.
Göta hovrätt anser att straffvärdet egentligen var cirka ett års fängelse, men dömer till ett lägre straff eftersom polismannen också blir av med jobbet. I förväg har personalansvarsnämnden vid Rikspolisstyrelsen meddelat att om polismannen fälls för brotten han åtalats för, med undantag för dataintrång, kommer han att skiljas från sin tjänst.
Misshandlade även dottern
Domstolen anser att han gjort sig skyldig till flera fall av misshandel och olaga hot under 2,5 år som tillsammans bedöms som grov kvinnofridskränkning. Han döms också för misshandel av dottern vid ett tillfälle när hon försökte gå emellan samt dataintrång för att ha gjort en slagning på exhustrun i polisens register.
Däremot frias han för flera fall av bedrägeri och urkundsförfalskning där han skulle ha lämnat in lånehandlingar med exhustruns namnteckning.
Två av rättens ledamöter, hovrättslagmannen och ett hovrättsråd, ville fria honom på fler punkter och ansåg att straffet skulle sättas till sex månader. Domstolen var dock helt enig i att han skulle dömas för grov kvinnofridskränkning.
Kan få ha kvar jobbet
Att han frias från våldtäktsanklagelserna, som han fälldes för i tingsrätten, beror på att hovrätten anser att det krävs mer bevisning än kvinnans berättelse när ord står mot ord.
– Vi kommer att driva att han får ha kvar jobbet. Det är inte alls säkert att han ska avskedas. Det görs en prövning av personalansvarsnämnden när domen vunnit laga kraft och där tänker vi lägga fram omständigheter för att han ska få behålla jobbet, säger polismannens advokat Lars Schmidt.
Eftersom flera åtalspunkter fallit anser han att det finns öppningar för att det inte blir ett avsked.
– Grov kvinnofridskränkning skulle kunna vara skäl för avsked, men måste inte vara det, säger Lars Schmidt.
– Besluten i personalansvarsnämnden är spretiga. Det blir inte alltid som förhandsbeskeden, tillägger han.
Har redan avtjänat sitt straff
Dessutom överklagar troligen polismannen domen i förhoppning om att bli helt friad.
– Det lutar åt att vi överklagar. I och med att vi har en oenig hovrätt så finns det utrymme för det, säger Lars Schmidt.
Polismannen satt häktad i över 5 månader och har därför redan avtjänat sitt straff.
– Hans chef har sagt att han är välkommen tillbaka i väntan på att domen vinner laga kraft, men han har själv känt att han behöver ta det lugnt, säger Lars Schmidt.
Praxis att förlora jobbet
Yttrandet från personalansvarsnämnden är preliminärt och det görs en slutlig prövning när domen vunnit laga kraft framhåller Lotta Gustavson,vice ordföranden i nämnden.
– Det händer att nämnden fattar ett annat beslut mot det preliminära yttrandet om det har kommit fram nya omständigheter, säger hon.
För ett så allvarligt brott som grov kvinnofridskränkning är dock nämndens praxis att det blir avsked. Lotta Gustavson känner bara till ett liknande fall. Då blev polismannen avskedad, men valde att ta strid för sitt jobb och gick till Arbetsdomstolen (AD), uppbackad av Polisförbundet.
– Fast AD gick på vår linje och han förlorade jobbet, säger Lotta Gustavson.