Annons
Nyheter

Polen visar upp nya militära muskler

Natolandet Polen har visat upp sina moderna vapen och försvarssystem under pompa och ståt med en parad i Warszawa. President Andrzej Duda invigde paraden.
Landet genomför en enorm militär upprustning i avskräckande syfte.
Polen • Publicerad 15 augusti 2023
Polens president Andrzej Duda anländer till militärparaden i Warszawa.
Polens president Andrzej Duda anländer till militärparaden i Warszawa.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
USA-tillverkade Abrams-stridsvagnar deltar i paraden.
USA-tillverkade Abrams-stridsvagnar deltar i paraden.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Människor kantar gatorna i den 35-gradiga värmen i Warszawa i väntan på militärparaden.
Människor kantar gatorna i den 35-gradiga värmen i Warszawa i väntan på militärparaden.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

– Försvaret av vår östra gräns, EU:s och Natos gräns, är i dag i fokus i den polska statens intresse, sade presidenten.

Duda konstaterade också att Polen stöder Ukraina i kampen mot den ryska aggressionen sedan snart ett och ett halvt år tillbaka.

Annons

USA-tillverkade Abrams-stridsvagnar, Himars-robotar och Patriot-luftvärn var några av de vapenslag som visades upp. Andra var amerikanska stridsplanet F-16, sydkoreanska FA-50 och K9-haubitsar. Totalt ingick 2 000 soldater, 200 militärfordon och nästan 100 flygplan i paraden.

Fyra procent av BNP

Efter Rysslands invasion av Ukraina har Polen spenderat över 16 miljarder dollar på stridsmateriel från främst USA och Sydkorea. Enligt presidenten spenderar landet i år rekordhöga omkring fyra procent av BNP på försvaret – den högsta andelen inom Nato.

– Syftet med denna enorma modernisering är att utrusta Polens beväpnade styrkor och skapa ett sådant försvar så att ingen någonsin vågar angripa oss, att polska soldater aldrig behöver strida, sade han.

Som svar till dem som kritiserat att Polen, ett land med cirka 37 miljoner invånare, finansierat den militära upprustningen med höga lån, svarade Duda:

– Polens försvar har inget pris.

Avskräckande syfte

Polen gränsar i öst till den ryska exklaven Kaliningrad, Litauen, Rysslands viktigaste allierade Belarus samt Ukraina som ligger i krig med Ryssland. Landet håller nu på att bygga upp en av Europas starkaste arméer i avskräckande syfte.

Vid gränsen mot Belarus har det polska försvaret utökats med omkring 10 000 man, och en mur har byggts upp för att hindra eventuella migrantströmmar därifrån.

I oktober hålls val i Polen vilket är ytterligare ett skäl för regeringen att visa upp militären inför väljarkåren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons