Nyheter

Polacker dömda för Auschwitzstölden

Tre av de fem häktade polska männen har nu dömts till fängelsestraff för stölden av portalen "Arbeit macht frei" från koncentrationslägret i Auschwitz i december.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2010

En domstol i Krakow gav dem på torsdagen ett och ett halvt år, två år och fyra månader samt två och ett halvt år i fängelse.

Enligt AFP anser åklagaren att de två återstående polackerna har spelat en större roll i stölden och de ska därför rannsakas tillsammans med den misstänkte svenske huvudmannen. Denne, en 34-årig före detta nazistledare, ska enligt Stockholm tingsrätts beslut i fredags överlämnas till Polen.

Men mannen har tid fram till den 1 april att överklaga det beslutet till hovrätten. TT har inte kunnat nå mannens advokat för att få besked om 34-åringen vill överklaga.

Tingsrätten fann inga invändningar mot den europeiska arresteringsorder som Polen utfärdat och beslutade också att svensken ska överlämnas senast tio dagar efter det att domen vunnit laga kraft. Det betyder att mannen kan föras till Krakow tidigast någon dag in i april om han inte överklagar överlämningsbeslutet.

Svensken nekar till att vara inblandad i stölden och hävdar att han tvärtom hjälpt polis och åklagare i Polen att drygt två dagar efter stölden hitta portalen som då hade kapats i två delar, eftersom han kontaktats av gärningsmännen som trodde att svensken skulle kunna sälja den åt dem.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.