Annons
Nyheter

"PKK-dom och utvisning var väntad"

Tingsrättens fällande dom mot den man som försökt samla in pengar till terrorstämplade PKK var väntad.
– I detta fall finns tydlig bevisning att brott begåtts och koppling till en organisation som är internationellt terrorklassad, säger Patrik Bremdal, docent i konstitutionell rätt.
Brott • Publicerad 6 juli 2023
En man anklagad för att ha försökt samla pengar till PKK dömdes i tingsrätten till fyra och ett halvt års fängelse och utvisning. Arkivbild.
En man anklagad för att ha försökt samla pengar till PKK dömdes i tingsrätten till fyra och ett halvt års fängelse och utvisning. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

En man i 40-årsåldern dömdes på torsdagen i Stockholms tingsrätt för försök till terrorfinansiering, försök till grov utpressning och grovt vapenbrott. Mannen ska med vapenhot ha försökt pressa en näringsidkare i Stockholm att betala pengar till den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK.

Den kurdiske mannen, med ursprung i Turkiet, dömdes till fyra och ett halvt års fängelse och utvisning med förbud att återvända till Sverige.

Inte överraskande

Annons

Domen, som är unik eftersom det är första gången en person åtalas misstänkt för terrorfinansiering av just PKK, var dock inte överraskande, enligt Patrik Bremdal, docent i konstitutionell rätt.

– I detta fall är kopplingen till kärnan i det lagen vill komma åt tydlig, säger han till TT.

I Sverige har finansiering av terrorism varit kriminaliserat sedan länge. I år infördes en ny lag, som gör delaktighet i terroristorganisation straffbart. Patrik Bremdal har tidigare kommenterat riskerna i införandet av nya lagen.

Hans kritik gällde dock att definitionen av terrorism inte är fastslagen, att gränserna för deltagande är diffusa, och att politiska motståndare teoretiskt kan stämplas som terrorister framöver.

Tydlig bevisning

– Det här fallet ligger inte inom ramen för de risker jag har pekat på. I detta fall finns tydlig bevisning att brott begåtts och att koppling finns till en organisation som är internationellt terrorklassad, vad man än anser om det, säger Patrik Bremdal.

Generellt är det också vanligt att en person som gjort sig skyldig till grov brottslighet döms till utvisning, menar han.

Mannen har nekat till alla anklagelser förutom vapenbrott av normalgraden.

Fakta: Nya terrorlagen

En lagändring som trädde i kraft i våras förbjuder främjande och propagerande av terrorklassade grupper.

Redan den 1 januari i år trädde en lagändring i kraft som som förbjöd medverkande i terrorstämplade organisationer, som alltså inte längre skyddas av föreningsfriheten.

Grundlagsändringen inkluderar inte demonstrationer.

Finansiering av terrorism är förbjuden enligt lag sedan 2002. Förbudet inbegriper pengar eller annan egendom som samlas in, tillhandahålls eller tas emot i syfte att användas till terrorresor, terroristbrott, eller vissa allvarliga med liknande följder.

Källa: Brottsförebyggande rådet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons