Nyheter

Piloter blir dyra flygvärdinnor

Piloter kallas in för att jobba som kabinpersonal för strejkdrabbade British Airways.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2010

Flygstrejken och ordkriget kring den används som slagträ i den brittiska valrörelsen.

"British Airways flyger med världens dyraste kabinpersonal under strejken" skriver fackförbundet Unite i ett pressmeddelande, och hävdar att piloterna tjänar tio gånger så mycket som kabinpersonalen. British Airways svarar på kritiken med att alla möjliga medarbetare frivilligt ryckt in, och att facket överdriver skillnaden i löner.

I lördags inledde kabinpersonalen på BA en fyra dagar lång strejk, den andra på kort tid. Helgen innan strejkade de i tre dygn.

Strejken har utlysts av Unite, Storbritanniens största fackförbund, som organiserar 90 procent av British Airways kabinpersonal, cirka 12 000 personer. I söndags gav den bränsle åt den politiska debatten som tagit fart inför parlamentsvalet som väntas äga rum den 6 maj.

Politiskt slagträ

Den konservative oppositionsledaren David Cameron använde strejken i en attack mot premiärminister Gordon Brown, vars Labourparti får stora ekonomiska bidrag från Unite. Brown blir beroende av facket, sade Cameron till etermediebolaget BBC.

Brown slog tillbaka och sade till BBC att det har varit betydligt lugnare på arbetsmarknaden under de senaste 13 åren med Labourregering, än under de föregående 18 åren av konservativt styre.

Stora förluster

Facket och flygbolaget grälar om hur stor effekt strejken har fått på flygtrafiken. BA uppgav att runt 75 procent av de inbokade passagerarna har kunnat flyga som planerat. Unite hävdar att flygbolaget trollar med siffror för att ge sken av att strejken inte ställer till problem, och att BA i verkligheten förlorar miljontals pund varje strejkdag när passagerare bokas om till andra bolag. På måndagen var fyra av sex avgångar från Arlanda inställda, enligt British Airways.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.