Annons
Nyheter

Ny rekordnivå för Stockholmsbörsen

En uppgång på 0,4 procent tog Stockholmsbörsen till en ny rekordnivå.
Börs • Publicerad 8 juni 2021
Stockholmsbörsen nådde en ny rekordnivå under tisdagens handel. Arkivbild.
Stockholmsbörsen nådde en ny rekordnivå under tisdagens handel. Arkivbild.Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Efter en inledande nedgång fick Stockholmsbörsen fart med stöd av utvecklingen runtom i Europa. Bland OMXS30-bolagen ledde gruvjätten Boliden uppgången med att stiga 1,7 procent med Assa Abloy, plus 1,5 procent och H&M, plus 1,7 procent bland vinnarna.

I motsatt riktning gick främst bilsäkerhetsföretaget Autoliv som backade 1,6 procent.

Annons

Banksektorn går svagt trots att Goldman Sachs lyft riktkurserna för två storbanker: SEB och Handelsbanken. Handelsbanken backade 0,5 procent medan Swedbank föll 0,6 procent.

Utanför OMXS30-listan har bland annat sömnappsföretaget Sleep Cycle gjort börsdebut. I den inledande handeln steg aktien upp till 30 procent efter att teckningskursen satts till 70 kronor. Uppgången mattades dock av och vid stängning hade aktien stigit 14 procent.

Ytterligare en vinnare var Skistar som efter medieuppgifter om höjda liftkortspriser lyfte 6,0 procent.

Lucara Diamond meddelar att man utvunnit en diamant på 470 karat vilket fick aktien att lyfta 1,8 procent. En annan klar vinnare är vård- och diagnostikbolaget Medicover med verksamhet i svårt coronadrabbade Indien. Aktien steg 5,6 procent och har i år stigit drygt 50 procent.

På de ledande Europabörserna går Londonbörsen allra starkast med en uppgång för FTSE100-index på 0,3 procent. CAC40-index i Paris steg 0,1 procent medan Dax-index i Frankfurt backade 0,2 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons