Annons
Nyheter

Peres uppmanar Abbas fortsätta

Israels president Shimon Peres uppmanade på lördagen den palestinske ledaren Mahmud Abbas att stanna kvar vid makten, trots frustration över den stagnerade fredsprocessen.
Nyheter • Publicerad 7 november 2009

– Vi undertecknade båda Osloavtalet och jag riktar mig till dig som en kollega skulle göra: Ge inte upp, sade Peres på ett massmöte på torget i Tel Aviv där premiärminister Yitzhak Rabin mördades av en judisk extremist den 4 november 1995.

Peres syftade på avtalet om palestinskt självstyre som han och Abbas undertecknade vid en ceremoni i Vita huset 1993 i närvaro av dåvarande presidenten Bill Clinton, Rabin och den förre palestinske ledaren Yassir Arafat. Peres var då israelisk utrikesminister och Abbas representerade den palestinska befrielseorganisationen PLO.

Annons

Abbas meddelade i torsdags att han inte tänker kandidera för återval i januari. Han gav därmed uttryck för sitt missnöje med att Washington inte lyckats pressa Israel att stoppa utbyggnaden av bosättningar på palestinsk mark.

– Jag känner till det lidande som ert folk har uthärdat de gångna 50 åren. . . Jag känner mitt folk och den israeliska regeringen och jag säger till dig att Israel verkligen vill ha fred, sade Peres inför runt 20 000 åhörare.

Enligt Peres kan nästa år bli avgörande – "det beror på dig och på oss".

Den muslimska världen väntar med spänning på hur USA ska agera för att få i gång fredsprocessen och undrar hur den största stötestenen, de israeliska bosättningarna, ska undanröjas.

– Vi skulle vilja behålla vårt hopp att president Obamas åtaganden och goda avsikter ska bli verklighet men naturligtvis har vi noterat att hela förhandlingarna går tillbaka till ruta ett, sade Ekmeleddin Ihasanoglu, generalsekreterare i Organisationen för den islamiska konferensen (OIC), på lördagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons