Annons
Nyheter

Pence: Trump och jag oeniga om stormningen

Vad hände egentligen vid Kapitolium i Washington den 6 januari? Det kan inte ens Donald Trump och hans vicepresident Mike Pence enas om, erkänner den avgångne Pence nu.
USA • Publicerad 4 juni 2021
Mike Pence i Manchester, New Hampshire, på torsdagen.
Mike Pence i Manchester, New Hampshire, på torsdagen.Foto: Elise Amendola/AP/TT

Expresident Trump har ofta tonat ned stormningen av USA:s kongressbyggnad, och försökt hålla tillbaka försöken till grundliga utredningar.

Men Pence, som nu rapporteras fundera på att själv ställa upp i nästa presidentval, hade ett annat tonläge när han på torsdagskvällen höll tal på ett republikanskt möte i New Hampshire.

Annons

– Den 6 januari var en mörk dag i USA:s Kapitoliums historia, sade han, enligt en videoupptagning publicerad av CNN.

Till skillnad från Trump var han själv i byggnaden, och fick eskorteras bort från den härjande mobben. Pence tackar "den snabba handlingskraften hos polis och federala styrkor" för att våldet inte blev värre – även om många andra snarare vittnat om att brottsbekämparna agerade anmärkningsvärt saktfärdigt.

– President Trump och jag har pratat så många gånger sedan vi lämnade våra ämbeten, sade Pence i sitt tal på mötet.

– Men jag vet inte om vi någonsin blir eniga om den där dagen.

Trump håller numera en relativt låg offentlig profil. Men även han ska hålla tal denna vecka, på ett republikanskt partimöte i North Carolina i helgen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons