Pelosi: "Vi kommer till regionen i fred"
Hon landade i Taiwan sent på tisdagskvällen trots högljudda protester från Kina om att besöket kommer att få allvarliga diplomatiska konsekvenser
– Vi kommer till Taiwan i vänskap, vi kommer till regionen i fred, säger Pelosi vid en träff med president Tsai Ing-Wen några timmar efter ankomsten.
82-åringen är talman för USA:s representanthus, vilket gör henne till den högst uppsatta amerikanska politikern på ett kvartssekel att besöka Taiwan.
"Oerhört flagrant"
Reaktionerna från den kinesiska regimen har inte låtit vänta på sig. I samband med Pelosis plan landade kallades USA:s ambassadör upp till det kinesiska utrikesdepartementet, där han fick motta en varning om att Washington "kommer att få betala priset.
"Det här draget är oerhört flagrant till sin natur och kommer att få extrema konsekvenser", säger Kinas vice utrikesminister Xie Feng, enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.
USA tonar ner
Pelosi är som talman den tredje högst uppsatta politikern i USA, men besöket är inte ett officiellt regeringsbesök och anses ha ett större symboliskt än politiskt värde. President Joe Biden har sagt att USA:s militär inte ser resan till Taiwan "som en bra idé just nu".
Taiwans regering jublar över besöket, och utrikesdepartementet säger enligt AFP i ett uttalande att det "kommer att stärka de nära banden mellan Taiwan och USA och fördjupa samarbetet inom alla områden".
Befolkningen är mer splittrad, och många av de 23 miljoner invånarna, som länge har levt med hotet om en invasion, ser oroligt på Kinas vapenskramlande.
Pelosi möttes visserligen på flygplatsen av en grupp demonstranter som välkomnade besöket, och i centrala Taipei lystes stadens högsta skyskrapa upp med välkomstord till henne, rapporterar AP. Men utanför hennes hotell hade samtidigt en annan grupp samlats, som inte vill se ökade spänningar, enligt CNN.
Asiatisk rundresa
Nancy Pelosi kommer närmast från Malaysia, som var det andra stoppet på hennes pågående rundresa i Asien. Enligt det officiella schemat skulle hon därifrån ha åkt till Sydkorea och Japan, men flera källor hade sedan tidigare uppgett att ett stopp i Taiwan också skulle komma.
Enligt taiwanesiska medier ska Pelosi på onsdagen träffa president Tsai Ing-Wen.
I en debattartikel i The Washington Post, publicerad efter Pelosis ankomst, skriver talmannen att Taiwans "robusta demokrati" står under hot och att Kommunistpartiet i Kina ökar sin aggressivitet.
"Vi kan inte stå bredvid när Kommunistpartiet fortsätter att hota Taiwan – och demokratin", skriver hon.
Fakta: Taiwan
Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det asiatiska fastlandet. Nationen fungerar i praktiken som en självständig och demokratisk stat, men den har bara erkänts som en sådan av en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska ingå i Kina.
Konflikten går tillbaka till 1949, då det kinesiska nationalistpartiet Kuomintang under ledning av Chiang Kai-Shek retirerade till Taiwan efter inbördeskriget mot kommunisterna. Taiwan, som formellt benämns som Republiken Kina, representerade Kina i FN fram till 1971, då kommunistregimen i Peking tog över den funktionen. Sedan dess har Taiwan varit diplomatiskt isolerat, men tack vare en utvecklad exportekonomi och högteknologisk industri har landet klarat sig bra ändå.
Landet styrs sedan 2016 av Demokratiska progressiva partiet (DPP), med president Tsai Ing-Wen. DPP förespråkar formell självständighet, medan Kuomintang säger nej både till självständighet och ett enande med Kina.
Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.