Nyheter

Pellets billigast, el dyrast

Pellets är det billigaste sättet att hålla värmen i bostaden. På andra plats kommer fjärrvärme.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2010
Pellets - billigaste uppvärmningen.
Pellets - billigaste uppvärmningen.Foto: Pat Wellenbach

Dyrast är el följt av olja och naturgas.

Energimarknadsinspektionen (EI) gör årligen en genomgång av kostnaderna på fjärrvärmemarknaden. I rapporten jämförs fjärrvärme med alternativen vad gäller pris, konkurrens och miljöpåverkan.

El ger den högsta månadskostnaden och pellets den lägsta konstaterar EI i rapporten. Att värma sitt hus med fjärrvärme kostade under första kvartalet i fjol i snitt 78 öre per kilowattimme. Pellets i säck kostade 60,5 öre per kilowattimme, naturgas 98,5 öre per kilowattimme, olja 101 öre per kilowattimme och el i snitt 133 öre per kilowattimme, enligt rapporten.

Samtidigt varierar priserna för fjärrvärme kraftigt. För både flerbostadshus och småhus var det högsta priset dubbelt så högt som det lägsta. De stora skillnaderna förklaras bland annat av att fjärrvärmeföretagen använder olika mix av bränslen och att kunderna bor olika tätt. Principerna för prissättning varierar också – självkostnadspris eller pris i förhållande till alternativen.

EI bedömer att fjärrvärmekundernas ställnings stärkts en del men att det finns behov av mer skydd särskilt när det gäller prissättningen. EI vill ha prisprövning eller prisreglering på den marknaden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.