Annons
Nyheter

Pc-användare till val under våren

Det är valår i år och alla som har Windows som operativsystem i datorn får välja mer än andra.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2010

Som ett resultat av bråket mellan Microsoft och EU-kommissionen får miljontals svenskar även välja vilken webbläsare de vill ha.

EU-kommissionen och Microsoft har bråkat i många år om hur programvarugiganten utnyttjat sin dominerande ställning på marknaden (Windows finns i cirka 90 procent av alla persondatorer).

Annons

Något som kommissionen särskilt skjutit in sig på är att Explorer kommit förinstallerad i operativsystemet Windows, vilket förstås ger en enorm konkurrensfördel gentemot marknadens övriga webbläsare som till exempel Firefox, Opera, Chrome och Safari. Som en del av uppgörelsen ska Microsoft under våren erbjuda alla sina europeiska användare möjligheten att välja webbläsare.

Får upp ruta

Valet har redan smygstartat, men de flesta kommer att får göra sitt val mellan mitten av mars och mitten av maj. I praktiken kommer det att gå till så att alla som har uppdateringsfunktionen Windows Update påkopplad får upp en ruta med tolv olika webbläsare och där kan man välja om man vill ha mer information om varje enskild webbläsare eller om den ska installeras.

Den som trycker bort rutan behåller den webbläsare som använts tidigare.

Rutan trycks bort?

Den stora frågan är givetvis om det här valet får någon praktisk betydelse och om det verkligen ökar konkurrensen. Explorer, i olika versioner, finns i dag i två tredjedelar av världens persondatorer och hur många användare vill eller vågar byta webbläsare bara för att de nu får möjligheten, vilket de förstås har haft hela tiden.

På svenska Microsoft vågar man inte ens gissa.

– Vi vet inte riktigt hur det här kommer att spela ut. Många kommer nog att trycka bort rutan men det är omöjligt att säga hur många, säger Joakim Karlén, produktmarknadschef på Microsoft.

Fungerar nätbanken?

Det som du som vanlig användare bland annat måste tänka på innan du byter är om den nya webbläsaren stöds av din nätbank och om den fungerar med din e-legitimation. Svaren får du på din banks hemsida. Att exportera bokmärken och liknande från den ena webbläsaren till den andra är däremot inga problem.

Annons

Det finns farhågor om att valet kan ställa till det hos framför allt mindre företag och organisationer. Hos de stora bolagen är uppdateringsfunktionerna hårt styrda och där kommer webbläsarvalet aldrig att bli aktuellt. Men på många mindre företag kan de anställda själva byta och uppdatera programvaror och där kan ett byte av webbläsare göra att funktioner försvinner.

– På mindre och mellanstora företag kan det bli en utmaning, men vi har hjälpmedel om det behövs. De finns inställningar som vi kan trycka ut till utvalda datorer och där kommer valet inte att dyka upp, säger Joakim Karlén.

Webbläsarvalet

I februari fanns Explorer i nästan 62 procent av alla persondatorer, enligt analysföretaget Gartner. Mozilla Firefox hade drygt 24 procent av marknaden, Googles Chrome knappt 6 procent, Apples Safari drygt 4 procent och norska Opera drygt 2 procent. Alla övriga webbläsarna har marknadsandelar under 1 procent.

Väl synliga i rutan som dyker upp är de ovan nämnda webbläsarna. Om man rullar lite på listen så dyker följande mer okända läsare upp: Flock, Maxthon, Avant browser, K-Meleon, Sleipnir, Slimbrowser och Greenbrowser.

Privatanvändare rekommenderas att ha funktionen Windows Update aktiverad. Det ger automatiskt uppdatering av operativsystemet vilket gör datorn bättre rustad mot olika former av hot. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons