Annons
Nyheter

Påven tillbaka i blickfånget – höll mässa

Vatikanstaten • Publicerad 8 april 2023
Påve Franciskus ledde lördagens påskvaka efter att ha hållit sig inomhus på långfredagen i det kyliga vädret.
Påve Franciskus ledde lördagens påskvaka efter att ha hållit sig inomhus på långfredagen i det kyliga vädret.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Påve Franciskus var på påskaftonens kväll tillbaka i rampljuset då han höll i påskvakan i Peterskyrkan i Vatikanen. Dagen innan hade den 86-årige påven valt att avstå den så kallade korsvägsandakten på grund av kallt och ruggigt väder i Rom.

Franciskus anlände till kyrkorummet i rullstol. Han har haft tilltagande hälsoproblem den senaste tiden, tillbringade månadsskiftet på sjukhus med luftrörskatarr och lider av kronisk knäsmärta.

Annons

– Kyrkan kallar sina söner och döttrar, utspridda runtom i världen, att komma samman och vaka och be, sade påven i ceremonins inledning.

Som traditionen bjuder ägnade påven en stund åt att döpa ett antal vuxna från olika länder. Den här gången hade åtta troende från Albanien, USA, Nigeria, Italien och Venezuela valts ut.

På söndag väntas Franciskus leda årets påskmässa inför tiotusentals samlade på Petersplatsen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons