GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Påven till Kanada trots knäsmärtor

Påve Franciskus kommer att genomföra den ytterst känsliga resan till Kanada nästa månad, för att där be om ursäkt för de övergrepp som elever vid katolska skolor utsattes för under 1900-talet och en stor del av 1800-talet.
Vatikanstaten • Publicerad 23 juni 2022
Påve Franciskus i rullstol på grund av smärta i i ett knä. På torsdagen meddelade Vatikanen att påven kommer som planerat att resa till Kanada senare i sommar. Arkivbild.
Påve Franciskus i rullstol på grund av smärta i i ett knä. På torsdagen meddelade Vatikanen att påven kommer som planerat att resa till Kanada senare i sommar. Arkivbild.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Vatikanen bekräftade på torsdagen att Kanadaresan blir av.

På grund av svåra smärtor i sitt högra knä ställde den 85-årige påven nyligen in en sedan länge planerad resa till den afrikanska kontinenten.

Vatikanen tillkännagav redan i maj att påven skulle besöka Kanada mellan den 24 och 29 juli, men på grund av det onda knäet har det varit tveksamt om resan skulle bli av.

Enligt det ursprungliga programmet ska Franciskus besöka Edmonton, Quebec och Iqaluit under sin vistelse.

Tidigare i år bad Franciskus om ursäkt för övergreppen och uttryckte "sorg och skam" över bristen på respekt för ursprungsbefolkningars identitet, kultur och andliga värden.

Sedan i maj i fjol har man i Kanada hittat över 1 300 omärkta gravar vid internatskolor. Flertalet skolor drevs av katolska kyrkan på uppdrag av de kanadensiska myndigheterna, med det uttalade syftet att "assimilera" barnen.

Cirka 150 000 barn från ursprungsbefolkningen i Kanada tvingades gå i skolorna mellan 1831 och 1996. Där utsattes många av dem för vanvård och övergrepp, enligt en sanningskommission.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.