Annons
Nyheter

Påven: Skaffa barn i stället för husdjur

Italien • Publicerad 12 maj 2023
Påve Franciskus talar under konferensen om födelsetal i Rom, flankerad av Italiens premiärminister Giorgia Meloni.
Påve Franciskus talar under konferensen om födelsetal i Rom, flankerad av Italiens premiärminister Giorgia Meloni.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Påve Franciskus och Italiens premiärminister Giorgia Meloni går samman för att uppmuntra italienarna att skaffa fler barn efter fjolårets rekordlåga födelsetal som hotar landets ekonomi.

Påven kritiserar skarpt det läge som uppstått där unga människor står inför ekonomisk osäkerhet, men han kallar också valen som har lett fram till rekordfå födslar för "själviska och egoistiska". Särskilt hårt går han åt par som väljer att skaffa husdjur i stället för barn.

Annons

Han uppmanar också till konkreta politiska åtgärder för att vända den "demografiska vintern" i Italien och säger att fler resurser måste gå till att hjälpa italienarna att utvidga sina familjer. Samtidigt uppmanar han invånarna att inte hemfalla åt pessimism.

– Låt oss inte tro att historien redan är skriven, att vi inte kan göra något för att vända trenden, säger han.

Italienska kvinnor får i genomsnitt 1,24 barn, vilket är bland de lägsta födelsetalen i världen. Italiens regering stöder bland annat en kampanj vars mål är att uppmuntra till minst 500 000 födslar årligen till 2033. Att nå upp till den nivån är enligt demografer nödvändigt för att förhindra en ekonomisk kollaps i landet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons