Annons
Nyheter

Liberalerna backar i SCB – S går framåt

Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna har backat i SCB:s partisympatiundersökning. Socialdemokraterna däremot har gått starkt framåt och ökat med 2,2 procent.
Sverige • Publicerad 4 december 2018
Foto: /TT

Tre månader efter valet har de svenska politikerna inte lyckats få till en regering. De som tycks ha förlorat mest på oredan är Liberalerna. Partiet får 4,3 procent i SCB:s novembermätning, vilket är en statistiskt säkerställd nedgång med 1,2 procentenheter jämfört med valet.

Annons

Även Miljöparitet och Kristdemokraterna backar. Miljöpartiet tappar 0,4 procentenheter – vilket innebär att partiet ligger precis på riksdagsspärren. KD, vars partiledare ökat i förtroende på sistone, tappar 0,9 procentenheter.

Centerpartiet tycks däremot klara sig helt oskinnat trots den senaste tidens turbulens i regeringsfrågan. Partiet får 8,6 procent i novembermätningen, vilket är samma som valresultatet.

Socialdemokraterna ser ut att vara de stora vinnarna sedan valet och ökar med 2,2 procentenheter, en säkerställd uppgång. Sverigedemokraterna ökar med 0,8 procentenheter till 18,3 procent.

Moderaterna tappar något, med 0,6 procentenheter, vilket inte är statistiskt säkerställt. Väljarrörelserna mellan partierna visar att M tappar 1 procent till Sverigedemokraterna medan Kristdemokraterna tappar 0,3 procent till samma parti.

Den lilla uppgången på 0,4 procentenheter som noteras för Vänsterpartiet ligger inom felmarginalen. Partiet vinner 0,3 procent från Miljöpartiet och 0,2 procent från "övriga" men tappar 0,8 procent till S. Miljöpartiet tappar bara till V. SD tappar inte till någon men vinner väljare från M och KD.

Skillnaden mellan blocken ökar kraftigt i SCB:s mätning jämfört med valet. De rödgröna får nu 42,9 procent jämfört med 37,5 för Allianspartierna, en skillnad på 5,4 procentenheter. I valet var skillnaden 0,5 procentenheter.

SCB:s partisympatiundersökning låter de tillfrågade svara på om hur de skulle rösta om det vore val i dag. Resultatet kan påverka hur partierna agerar i regeringsförhandlingarna.

I den långdragna processen är den senaste turen att talmannen sagt att Stefan Löfven (S) kommer att bli föreslagen som statsminister. Tidigast i morgon läggs förslaget i riksdagen.

Regionala skillnader

För vissa partier är de regionala skillnaderna i stöd påtagliga. Socialdemokraterna gör sämst ifrån sig i Stockholms kommun med 24,7 procent i stöd. Bäst går det i mellersta och övre Norrland med hela 39,3 procent.

Sverigedemokraterna får också sin lägsta siffra i Stockholms kommun med 11,8 procent. Störst stöd får partiet i Sydsverige med 22,2 procent. Moderaterna gör sämst ifrån sig i mellersta och övre Norrland med 15,5, procent och bäst i Stockholms kommun med 24,6 procent.

Annons

Centern är starkast i Småland, Öland och Gotland med 10,1 procent och svagast i Sydsverige med 6,8 procent. Liberalerna får flest röster i Stockholms län, exklusive Stockholms kommun, med 6,4 procent. Sämst går det i norra Mellansverige med 2,2 procent.

Kristdemokraterna är starkast i östra Mellansverige med 6,0 procent (samma som i Stockholms län) och svagast i mellersta och övre Norrland med 3,6 procent. Vänsterpartiet får flest röster i norra Mellansverige med 14,2 procent, sämst går det i Stockholms län, exklusive Stockholms kommun, där partiet får 5,4 procent.

Miljöpartiet är starkast i Stockholms kommun med 5,6 procent och svagast i norra Mellansverige med 1,5 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons