Annons
Nyheter

Paris röstar om förbud mot elsparkcyklar

Parisborna röstar på söndagen om att förbjuda uthyrning av elsparkcyklar i staden. Går förbudet igenom, blir det i sådana fall det första i en av världens större städer.
Frankrike • Publicerad 1 april 2023
Parisborna röstar om uthyrning av elsparkcyklar. Arkivbild.
Parisborna röstar om uthyrning av elsparkcyklar. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Den franska huvudstaden var tidigt ute när det gällde att införa fordonen som hyrs via flera olika appar. De har varit populära främst bland yngre som använder dem på kortare sträckor.

– Omröstningen har stor symbolisk betydelse. Det är en stad som varit pionjär, säger Erwann Le Page på den tyskbaserade operatören Tier.

Annons

Elsparkcyklarna infördes i Paris under kaosartade former 2018, och efter det har myndigheterna stegvis skärpt restriktionerna. Speciella parkeringszoner har införts, maxhastigheten har strypts och antalet operatörer skurits ner.

Men fordonen fortsätter att vara kontroversiella. Fotgängare klagar på vårdslös körning, och dödsolyckor har inträffat med fordonen som får hyras av personer så unga som tolv år.

Paris borgmästare Anne Hidalgo meddelade i januari att en folkomröstning om elsparkcyklarna kommer att hållas. Privatägda elsparkcyklar kommer inte att beröras av ett förbud.

Flera franska städer väntas följa efter om Parisborna röstar ja i frågan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons