Annons
Nyheter

Paret Biden har träffat paret Carter i Georgia

USA:s presidentpar Jill och Joe Biden har besökt ett annat: Rosalynn och Jimmy Carter som bodde i Vita huset 1977–1981.
USA • Publicerad 30 april 2021
USA:s president Joe Biden och hans hustru Jill Biden lämnar familjen Carters hus i Plains, Georgia. Rosalynn Carter syns i bakgrunden. Den förre presidenten Jimmy Carter visade inte upp sig för den samlade pressen.
USA:s president Joe Biden och hans hustru Jill Biden lämnar familjen Carters hus i Plains, Georgia. Rosalynn Carter syns i bakgrunden. Den förre presidenten Jimmy Carter visade inte upp sig för den samlade pressen.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Dåvarande senatorn Joe Biden med dåvarande president Jimmy Carter i Ovala rummet i Vita huset.
Dåvarande senatorn Joe Biden med dåvarande president Jimmy Carter i Ovala rummet i Vita huset.Foto: AP/TT

– De två är en viktig påminnelse om att vår plikt mot landet inte begränsas av tiden på ämbetet, sade Jill Biden efter mötet.

Träffen skedde i paret Carters hemstad Plains i Georgia, och det var första gången de fyra träffas sedan Joe Biden svor ämbetseden. Detta eftersom 96-årige Jimmy Carter och hans 93-åriga hustru inte reste till installationsceremonin i januari av smittskyddsskäl. Båda är nu vaccinerade mot covid-19.

Annons

När Carter var USA:s 39:e president var hans demokratiska partikamrat Biden en ung senator från Delaware.

Carter spelade då en avgörande roll för det så kallade Camp David-avtalet om fred i Mellanöstern, som slöts mellan Israel och Egypten. Senare fick han dock kritik för sin hantering av gisslankrisen i Iran och han förlorade presidentvalet 1980 mot republikanen Ronald Reagan.

Några år senare grundade han The Carter Center som arbetar med freds- och människorättsfrågor. Genom åren har han medlat i konflikter i Latinamerika, Mellanöstern och Afrika och 2002 fick han Nobels fredspris.

– Paret Carter fortsätter varje dag sitt arbete för att göra vår ekonomi starkare, och vi är tacksamma och känner oss ärade över vår vänskap, säger Jill Biden.

Besöket i Georgia skedde på Bidens hundrade dag som president och syftade till att slå på trumman för dennes politik. Jill och Joe Biden deltog även i ett politiskt massmöte i drive-in-form i Duluth, där presidenten tackade delstatens väljare efter att de röstat fram två demokratiska senatorer i januari.

– Ni hjälper oss att bevisa att demokratin fortfarande kan hjälpa folket, sade han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons