Annons
Nyheter

Papandreou svajar om omröstning

Giorgos Papandreous sista dagar som Greklands premiärminister såg på torsdagen ut att vara lätträknade efter utspelet om folkomröstning.
Nyheter • Publicerad 3 november 2011
Giorgos Papandreous.
Giorgos Papandreous.Foto: Virginia Mayo/AP

Nu tycks han backa men några solklara besked gav inte den hårt ansatte premiärministern.

Papandreous förslag om en folkomröstning beskrevs som "politiskt självmord" av ledande analytiker.

Annons

Men så kom plötsligt en villkorad förhandlingsinvit från högeroppositionen som såg ut att rädda honom. Lämna över makten till en övergångsregering, med uppdrag att leda Grekland in i ett nyval så snart som möjligt. I utbyte mot detta krav kan högerpartiet Ny demokrati tänka sig att godkänna den grekiska regeringens senaste krisuppgörelse med övriga euroländer.

Papandreou, ordentligt tilltufsad efter krismöten med euroledare som Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy, nappade direkt. På ett extrainkallat regeringssammanträde i Aten förklarade han att han gett i uppdrag till två partikamrater att förhandla med Ny demokrati om möjlig regeringssamverkan.

"Inget självändamål"

– Vi var tvungna att hota med folkomröstning för att få Samaras att ta sitt ansvar, ska han ha sagt om Ny Demokratis ledare enligt grekisk press.

På regeringssammanträdet ska han i princip ha dödförklarat förslaget om en grekisk folkomröstning om krisuppgörelsen med euroländerna. Den behövs inte om oppositionen röstar för krisuppgörelsen.

"Jag skulle vara tacksam om vi inte måste gå till folkomröstning, vilket i sig aldrig har varit något självändamål", skrev han i ett uttalande enligt Reuters.

Papandreou varnade samtidigt för det nyval som Samaras efterlyser, då han befarar att ett sådant leder till ett läge där Greklands statskassa tar slut och betalningar ställs in.

I ett tal senare på eftermiddagen till partikamrater i parlamentet, det kanske viktigaste hittills under hans stormiga två år som landets premiärminister, var beskeden dock inte solklara när det gällde folkomröstningen.

Finansministern tydligare

Han vände sig i talet mot att andra euroländer hade lagt sig i debatten om en grekisk folkomröstning och sade att det var upp till varje land att folkomrösta om vad de vill.

Annons

– Vi må vara underställda ekonomisk övervakning, men de demokratiska institutionerna är våra, sade han.

Att hålla en förtroendeomröstning är ett sätt att hitta en väg framåt för hur förhandlingarna med oppositionen ska gå fortskrida, sade Papandreou.

Efter talet verkade inte ens hans egen finansminister säker på att Papandreous budskap gått fram. Grekland måste nu göra helt klart för omvärlden att en folkomröstning inte blir av, underströk därför finansminister Evangelos Venizelos.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons