Annons
Nyheter

Pandemin väcker nya krav om flyttcirkus i EU

Efter coronakrisen gör sig EU-parlamentet redo att återuppta sin verksamhet i Strasbourg.
Eller?
Nu höjs röster igen för att slopa den kritiserade flyttcirkusen.
EU • Publicerad 14 juli 2020
EU-parlamentets lokaler i franska Strasbourg har fått vänta på sina ledamöter under hela våren, då alla möten i stället hållits i Bryssel eller via webben. Arkivbild.
EU-parlamentets lokaler i franska Strasbourg har fått vänta på sina ledamöter under hela våren, då alla möten i stället hållits i Bryssel eller via webben. Arkivbild.Foto: Albert Stumm/AP/TT
Liberalernas Karin Karlsbro i EU-parlamentet i Strasbourg. Hit vill hon helst slippa åka. Arkivbild.
Liberalernas Karin Karlsbro i EU-parlamentet i Strasbourg. Hit vill hon helst slippa åka. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson / TT

När pandemin slog till på allvar i våras beslutade EU-parlamentets ledning att drastiskt förändra verksamheten. De regelbundna resorna till Strasbourg varje månad ställdes omedelbart in. Utskottsmöten förändrades till webbmöten och lokalerna i Bryssel öppnades för att i stället husera kvinnor som farit illa under nedstängningen.

Men nu är det normala så sakteliga på väg tillbaka. I förra veckan hade ledamöterna en nästan normal sittning i Bryssel, om än med munskyddskrav i hela byggnaden och utan matbespisning och kaféer.

Annons

Nästa steg blir att också åka till Strasbourg, där nästa parlamentssittning preliminärt ska hållas i vanlig ordning den 14–17 september.

"Inte rimligt"

Många är dock kritiska – och inte av hälsoskäl.

– Det är inte rimligt att vi ska ha kvar det här ständiga flyttandet till Strasbourg i det här läget när den ekonomiska situationen är hård för många medborgare och många företag pressas till att gå under, säger svenska EU-parlamentsledamoten Karin Karlsbro (L).

– Ekonomiskt sett är det en liten fråga, men en viktig symbolfråga. Det är dags att parlamentet i det här läget bestämmer sig för att bli det mest effektiva, digitala och klimatsmarta parlamentet, säger Karlsbro.

Budgetfråga?

I EU:s grundfördrag finns inskrivet att EU-parlamentet ska sitta samlat i Strasbourg tolv gånger om året. Flyttandet av ledamöter och personal fram och tillbaka från Bryssel, där den löpande verksamheten pågår, beräknas dock kosta drygt en miljard svenska kronor om året.

Flera svenska ledamöter har genom åren tryckt på för att få stopp på flyttcirkusen – men utan att förmå Frankrike att acceptera en ändring.

Karin Karlsbro tycker nu att Sverige ska driva in frågan i de pågående förhandlingarna om nästa långtidsbudget.

– EU måste visa ett ledarskap, där varje land visar att vi befinner oss i ett extremt läge som kräver helt nya lösningar, säger L-ledamoten i Bryssel.

Fakta: EU-parlamentet

EU-parlamentet har för närvarande 705 ledamöter, valda för fem år i taget. Parlamentet har formellt sitt säte i både Bryssel och Strasbourg. Dessutom är en del av den administrativa verksamheten placerad i Luxemburg.

I Bryssel håller ledamöterna merparten av alla utskotts- och gruppmöten och dessutom kortare tvådagarssessioner minst två gånger om året. I Strasbourg hålls i gengäld alla ordinarie fyrdagarssessioner minst tolv gånger om året.

Talman i EU-parlamentet är sedan i fjol den italienske socialdemokraten David Sassoli.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons