Annons
Nyheter

Palestinier sköts ihjäl – jämförs med Floyd

En autistisk - obeväpnad – palestinier sköts ihjäl av israelisk polis i slutet av maj.
Uppgifter om händelseförloppet rör upp starka känslor i regionen, och fallet Iyad Halak jämförs med den obeväpnade svarte amerikanen George Floyd som dog under ett polisingripande.
Mellanöstern • Publicerad 6 juni 2020
Demonstranter i Jerusalems gamla stadskärna håller upp plakat som kräver rättvisa för Iyad Halak och George Floyd. Bilden är från den 30 maj, samma dag som Halak sköts ihjäl.
Demonstranter i Jerusalems gamla stadskärna håller upp plakat som kräver rättvisa för Iyad Halak och George Floyd. Bilden är från den 30 maj, samma dag som Halak sköts ihjäl.Foto: Mahmoud Illean

Tidigt på morgonen den 30 maj sköts den 32-årige palestiniern Iyad Halak ihjäl av israelisk polis i Jerusalem, enligt uppgifter i israeliska och internationella medier.

Polisens talesperson Micky Rosenfeld sade efteråt att poliser som patrullerade den gamla stadskärnan upptäckte en man som misstänktes bära pistol, och att de började jaga honom sedan han inte lytt deras uppmaning att stanna. Under jakten öppnade poliserna eld mot Halak, som dödades, enligt Rosenfeld.

Försökte förklara – sköts ändå

Annons

Poliserna har uppgett att de trodde att Halaks mobiltelefon var ett vapen, skriver Jerusalem Post.

Flera israeliska medier har rapporterat om händelsen under veckan som gått. I en intervju i fredags berättade hans vårdnadshavare för israeliska dagstidningen Haaretz att hon försökt förklara för poliserna i flera minuter att Iyad Halak led av en funktionsnedsättning, och att hon berättade det för dem på både arabiska och hebreiska.

Men poliserna sköt till slut honom på nära håll med tre skott, när den skräckslagne 32-åringen låg skottskadad på rygg på golvet i ett soprum utan tak, skriver tidningen med hänvisning till vittnesmålet.

"Två oskyldiga människor"

Tiotals rabbiner från israel och andra delar av världen gick ut i ett gemensamt upprop i fredags och utlyste en sorgens dag för att hedra minnet av Iyad Halak och George Floyd, som dog den 25 maj i samband med ett polisingripande i Minneapolis i USA, skriver Jerusalem Post.

"Vi sörjer, böjer våra huvuden i vördnad och skam över dödandet av två oskyldiga människor, George Floyd och Iyad Halak", skriver de i uttalandet, enligt tidningen.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs felaktig dödsorsak för George Floyd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons