Palestina söker FN-medlemskap
Invånare på Västbanken jublade – men inte Israel och USA.
Palestiniernas president Mahmud Abbas lämnade över den historiska förfrågan om medlemskap till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon vid deras möte i FN-högkvarteret i New York på fredagen, sedan alla försök att hitta andra alternativ misslyckats. En koncentrerad Abbas sade att steget tagits sedan Israel "krossat mot sten" alla försök i fredsförhandlingar. Ansökan har överlämnats till säkerhetsrådet, där USA försöker göra allt för att stoppa den.
I sitt tal inför FN:s generalförsamling sade Abbas att en tvåstatslösning just nu är omöjlig på grund av utbyggnaden av judiska bosättningar.
"Låt oss mötas"
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hänvisade i sitt tal till rätten till självförsvar, mängden fientliga länder i regionen och att palestinierna måste ta hänsyn till det.
– Vi vet att de är redo för kompromiss när de börjar ta Israels säkerhetsbekymmer på allvar och slutar förneka vår koppling till vårt land.
USA:s FN-ambassadör Susan Rice manade omedelbart Abbas att gå till direkta förhandlingar.
Statsminister Fredrik Reinfeldt sade i sitt anförande att EU månar om utveckling i fredsprocessen och att internationell lag inte får brytas. Efteråt såg han i Abbas och Netanyahus "eldfängda" ord en illustration över hur långt ifrån varandra parterna står.
Reinfeldt betecknar också USA:s president Barack Obama som försvagad och med starkt fokus på att vinna nästa års presidentval:
– Det där noteras, och det gör att han förlorar sitt inflytande som världsledare.
Palestinsk splittring
Samtidigt med FN-processen har sändebud för den viktiga så kallade fredskvartetten – EU, USA, Ryssland och FN – samlats i New York. Enligt EU:s utrikeschef Catherine Ashton har kvartetten enats om att uppmana israeler och palestinier till att återuppta direkt samtal inom en månad, ha förslag om territorie- och säkerhetsfrågor inom tre månader och nå väsentliga framsteg inom ett halvår.
Befolkningen i Ramallah på ockuperade Västbanken samlades i tusentals för att fira den historiska begäran om att få bli en egen stat. Men islamistiska rörelsen Hamas och dess ledare Ismail Haniya i Gazaremsan kritiserade Abbas försök.
– Vårt palestinska folk vädjar inte om att bli en stat. Stater byggs inte på FN-resolutioner.
Den nutida dragkampen om Palestina bottnar i efterspelet till andra världskriget, då FN:s generalförsamling röstade för två stater i området: En judisk och en arabisk.
Den judiska ledningen sade då ja, vilket ledde till Israels bildande 1948, medan araberna svarade nej.
Men i de krig som utkämpats sedan dess har styrkeförhållandena drastiskt förändrats, så att det nu är palestinierna som söker världens erkännande.
Israel är sedan länge FN-medlem, även om landet fortfarande inte erkänns av delar av arab- och den muslimska världen.
TT