Annons
Nyheter

Pagrotsky vill inte bli ledare

De västsvenska S-distrikten uppges vilja ha Leif Pagrotsky som partiledare, men själv vill han inte.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2011

– Jag har meddelat valberedningen att jag inte står till förfogande och det är av personliga skäl, säger han till TT.

Valberedningen har inte riktat någon formell förfrågan till Pagrotsky.

Annons

– Jag har förstått att jag förekommit i spekulationerna och jag är nominerad, så jag bestämde mig för att meddela valberedningen att jag inte är beredd att ta på mig ett så ansvarsfullt uppdrag, säger Pagrotsky.

– Men det påverkar inte min entusiasm som riksdagsledamot att fortsätta arbetet för att socialdemokratin ska återvinna förtroendet, säger han.

Pagrotsky var förstanamn för de västsvenska distrikten. Han var också tredjenamn på listan från Stockholms arbetarekommun efter den egna ordföranden Veronica Palm och Tomas Eneroth, som också internt sagt nej tack.

Enligt uppgift till TT från en S-källa så för de västsvenska distrikten, som tidigare gemensamt förde fram Leif Pagrotsky som partiledarkandidat, nu fram olika namn. De har inget nytt namn som de alla står bakom.

Pagrotsky aldrig aktuell

Enligt en källa med insyn i valberedningen har Pagrotsky aldrig varit aktuell och därför inte fått någon sonderande fråga. Det sägs bero på att han tidigt i processen gick ut och sade att ingen vettig människa kan vilja bli partiledare. Detta uppfattades som ett klart besked från hans sida.

De kvarvarande kandidaterna Mikael Damberg, Thomas Östros, Sven-Erik Österberg och Håkan Juholt har valt att överhuvudtaget inte uttala sig om partiledarskapet.

En efter en faller ifrån

Tidigare har Tomas Eneroth, Ulrica Messing och Pär Nuder sagt nej.

Kvar finns nu Mikael Damberg, Thomas Östros, Sven-Erik Österberg och Håkan Juholt.

Annons

Ryktena om vad som nu pågår är många. Enligt uppgift till TT ligger just nu Östros bäst till. Damberg har många entusiastiska anhängare men också starka fiender som absolut inte vill ha honom. Ungefär samma distrikt som säger nej till Damberg vill inte heller ha Östros, men motståndet mot honom är inte lika starkt.

Sven-Erik Österberg finns hela tiden med i bakgrunden som ett enande namn, medan Håkan Juholt kastades in av distrikt som inte vill ha Damberg, när Eneroth sade nej.

Inga förslag i kongressunderlaget

På onsdagen skickades kongressunderlaget ut till de 350 ombuden. Men där finns inga förslag, som de ska fatta beslut om. Diskussionerna ska bara tjäna som underlag till en programkommission och en organisationsutredning som börjar sitt arbete i vår.

Det finns inte heller något förslag om ytterligare en kongress eller ett utvidgat förtroenderåd i höst. Troligen kommer ett sådant förslag senare. Partistyrelsen vill låta den blivande partiledaren ha en möjlighet att påverka det.

Liknande upplägg som 2007

Enligt partisekreterare Ibrahim Baylan finns stora likheter mellan kongressen nu och den 2007, när Mona Sahlin valdes. En skillnad är dock att kriskommissionen har hunnit med att komma med sina slutsatser efter valförlusten. Det hade Berit Andnor, som nu är valberedningens ordförande, inte hunnit med före kongressen 2007.

– Kongressen blir ett avstamp för hur vi ska gå vidare med programrevidering och organisation, säger Baylan.

Det viktigaste, enligt Baylan, blir debatten om hur den socialdemokratiska arbetslinjen ska se ut.

– Den har alltid varit att människor, som kan, ska jobba. Men i realiteten har 100 000-tals stått utanför och det går inte att ha det så om vi ska kunna finansiera välfärden, säger han.

Annons

Om S ska kunna komma tillbaka som ett regeringsparti måste partiet ha en jobbskapande politik som klart skiljer sig från regeringen, enligt Baylan.

– Regeringens linje är väldigt mycket piska och väldigt lite morot, med sänkt skatt som mirakelmedicin, och att göra livet så surt som möjligt för sjuka och arbetslösa. Den handlar väldigt mycket om den enskildes ansvar, medan vi anser att samhället också har ett ansvar, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons