Annons

Oviss regeringsbildning i Finland

Efter att Samlingspartiet blivit största parti i det extremt jämna finländska riksdagsvalet väntar ett svårt arbete för partiets ledare Petteri Orpo med att försöka bilda en regering.
Finland • Publicerad 3 april 2023
För liberalkonservativa Samlingspartiets Petteri Orpo väntar nu arbetet med att försöka bilda regering. Arkivbild.
För liberalkonservativa Samlingspartiets Petteri Orpo väntar nu arbetet med att försöka bilda regering. Arkivbild.Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP(TT

Det liberalkonservativa Samlingspartiet får 48 mandat efter att den preliminära rösträkningen avslutats i det finländska riksdagsvalet. På andra plats placerar sig nationalistiska Sannfinländarna med 46 mandat, medan Socialdemokraterna (SDP) blir landets tredje största parti med 43 mandat.

Samlingspartiets ledare Petteri Orpo kan därför välja mellan att försöka bilda regering med Sannfinländarna eller Socialdemokraterna.

Annons

SDP:s ledare Sanna Marin, som i och med resultatet tvingas lämna statsministerposten, gratulerade valets segrare under partiets valvaka på söndagskvällen, skriver Hufvudstadsbladet.

– Grattis också till de andra vinnarna i valet, Samlingspartiet och Sannfinländarna. Demokratin har talat, sade Marin, innan hon lämnade evenemanget utan att ge några kommentarer till medierna.

Det är den preliminära räkningen av rösterna i riksdagsvalet som har avslutats. Kontrollräkningens resultat fastställs först på onsdagskvällen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons