Annons
Nyheter

Över 80 000 virusdöda i Brasilien

Brasilien har nu officiellt över 80 000 döda i coronaviruset. Landet ska testa ett kinesiskt vaccin mot smittan.
Dessutom har två nya ministrar meddelat att de smittats av viruset.
Brasilien • Publicerad 21 juli 2020
Den covid-19-smittade Jair Bolsonaro vinkar till anhängare under ett evenemang i Brasília på måndagen.
Den covid-19-smittade Jair Bolsonaro vinkar till anhängare under ett evenemang i Brasília på måndagen.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Brasilien rapporterade under måndagen över 600 nya coronarelaterade dödsfall, vilket innebär att den totala siffran över coviddöda i landet överstiger 80 000.

Antalet konstaterat smittade är drygt 2,1 miljoner – bara USA visar högre siffror. Experter varnar dessutom för att mörkertalet antagligen är mycket stort, då en relativt liten andel av landets 212 miljoner invånare har testats.

Annons

För att försöka få bukt med pandemin ska Brasilien inleda tester för ett vaccin som det kinesiska företaget Sinovac tar fram. Myndigheterna uppger att 900 personer inom sjukvården ska få vaccinet, som är i fas 3, den sista fasen innan vaccinet kan godkännas.

Om testerna slår väl ut siktar Brasilien på att tillverka 120 miljoner doser.

Ministrar smittade

Två av de som nu konstaterats smittade är Onyx Lorenzoni, minister med ansvar för medborgarskap, och utbildningsminister Milton Ribeiro.

Därmed har tre av landets ministrar samt president Jair Bolsonaro och hans nationelle säkerhetsrådgivare smittats.

Bolsonaro, som sägs hålla sig i karantän vad gäller regeringsarbetet, har de senaste dagarna visat sig för jublande anhängare i Brasília och då lyfta en kartong med malariamedicinen hydroxiklorokin över huvudet.

Alternativa mediciner

Presidenten – som frekvent har tonat ned riskerna kring pandemin – har självmedicinerat med hydroxiklorokin, som inte bevisats fungera som behandling mot covid-19.

På måndagen försvarade han åter användningen av medicinen. På Twitter skrev han då att det är praxis att, med patientens medgivande, kunna använda mediciner till annat än vad som anges på etiketten.

Hans minister Onyx Lorenzoni har också använt alternativa mediciner för att bota sin smitta. Han skriver på Facebook att hans milda symptom beror på medicinering med klorokin, azitromycin och ivermektin, tre läkemedel som inte har bevisats hjälpa mot covid-19.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons