Nyheter

Över 50 000 asylsökande nästa år

Nästa år kommer 54 000 personer att söka asyl i Sverige, enligt Migrationsverkets nya prognos. Nu räcker verkets kapacitet inte till.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2012
Foto: Scanpix

– Det är ett mycket ansträngt läge, säger migrationsminister Tobias Billström.

Inte sedan Balkankrigen i början av 1990-talet har antalet asylsökande varit så många.

Sedan september har antalet asylsökande legat på omkring 1 250 i veckan. Det överstiger med råge Migrationsverkets kapacitet på mellan 500 och 700 asylärenden i veckan.

Den bristande kapaciteten gör att högen av ärenden kontinuerligt växer och att väntetiderna för asylsökande ökar.

– Det primära fokuset måste ligga på att hinna ta emot och registrera ansökningar och dessutom hitta inkvartering som motsvarar behovet hos dem som kommer, säger Billström.

Migrationsverket kommer att prioritera ärenden som kan avslutas snabbt för att frigöra platser i mottagningssystemet. Dessutom ska grupper med hög "bifallsandel" prioriteras, till exempel ensamkommande barn, barnfamiljer och syrier.

– Migrationsverket arbetar just nu på ett mycket bra sätt när man försöker hantera de här frågorna, både snabbt och rättssäkert, säger Billström.

– Men jag tror det är viktigt att försöka förstå att de problem vi har med mottagningskapacitet kommer att vara bestående under lång tid framöver och kommer att vara svåra att komma till rätta med.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer inte bosättningskapaciteten att räcka till för det behov som finns nu, påpekar Billström.

– Det är ett mycket betydande problem. Det får inte minst effekter i integrationshänseende, det vill säga att människor kommer att stanna kvar längre i Migrationsverkets boenden än vad som var tänkt, säger Billström.

Verket har redan påbörjat arbetet med att utöka sin kapacitet men uppskattar att det kommer att ta över ett år innan man kommer ifatt.

Situationen i Syrien har gjort att antalet asylsökande från landet har ökat mycket kraftigt på kort tid. I den prognos som presenterades i juli var syrier den tredje största asylgruppen. På bara två månader har den blivit den överlägset största. Bara i september sökte 1 326 syrier asyl i Sverige.

Men även antalet sökande från andra stora asylländer har ökat. Jämfört med förra året har exempelvis antalet sökande från Somalia och Afghanistan ökat med 52 respektive 24 procent.

Även antalet ensamkommande barn har fortsatt att öka - med 43 procent hittills i år jämfört mot samma period förra året. 60 procent av barnen kommer från Afghanistan.

Billström kommer nu att studera Migrationsverkets nya prognos noggrant. Siffrorna gäller nästa år och därför fattas beslut om eventuella nya resurser senare.

– Det är klart att jag inte utesluter resursförstärkning till Migrationsverket, men det måste ske inom ramen för budgetprocessen. Då är det inte 2013, utan 2014 som vi pratar om. Sedan får vi komma tillbaka i vårbudgeten med eventuella tillägg, säger Billström.

Prognosen för nästa år överstiger ändå inte rekordåret 1992 då drygt 84 000 människor på flykt sökte asyl i Sverige.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.