Annons
Nyheter

Över 300 000 antagna till högskolan i höst

Drygt 305 000 personer har antagits till höstens högskoleutbildningar.
Bortsett från rekordsiffrorna som uppmättes under coronaåren 2020 och 2021 är årets antal det hittills högsta som noterats.
Utbildning • Publicerad 12 juli 2023
I dag får de som sökt till någon av landets högskolor inför höstterminen besked om de har kommit in eller inte. Arkivbild.
I dag får de som sökt till någon av landets högskolor inför höstterminen besked om de har kommit in eller inte. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Nu är det första urvalet till höstens högskoleutbildningar klart.

305 076 personer har antagits, vilket är 10 583 fler än förra året och en ökning med 3,6 procent, enligt Universitets- och högskolerådet (UHR).

Annons

– Det är ett högt söktryck som egentligen bara har toppats under coronaåren 2020 och 2021, säger Robin Johansson, enhetschef på UHR, till TT.

Han menar att en förklaring till att fler har blivit antagna är att det finns ett större utbud av utbildningsplatser i år jämfört med tidigare år.

Antalet distansutbildningar har ökat med 7,4 procent jämfört med 2022.

– Det är lättare att söka till distansutbildningar eftersom man kan studera från var som helst, säger Robin Johansson.

Ökar på flera orter

Antalet antagna ökar på de flesta orter – 28 av 39 universitet och högskolor tar in fler sökande jämfört med hösten 2022.

I likhet med tidigare år är jurist-, läkar- och psykologutbildningarna vid landets största lärosäten de mest populära.

Något som dock sticker ut i årets statistik är att antalet sökande i den äldsta ålderskategorin – 35 år eller äldre – har ökat jämfört med tidigare år.

Robin Johansson kopplar det till det nya omställningsstudiestödet, ett särskilt studiestöd för personer med yrkeserfarenhet, som infördes i oktober förra året.

– Fler som befinner sig i ett senare skede av livet väljer att byta bana och studera, säger han.

Tacka ja trots reserv

Antagna har fram till den 21 juli på sig att tacka ja till sin plats.

Annons

Den 27 juli sker det andra urvalet, då de som i dag står som reserv till en utbildning får reda på om de har blivit antagna.

Och trots att man har ett högt reservnummer finns en vits med att tacka ja, enligt Robin Johansson.

– Man kan ha ett lågt reservnummer och inte komma in eftersom det är få som tackar nej till sin plats, men man kan också ha ett högt reservnummer och komma in eftersom många tackar nej till sin plats, säger han.

Fakta: Antalet behöriga sökande ökar

Även antalet behöriga sökande, alltså de som hade de rätta förkunskaper, ökade i år jämfört med förra året.

I år var 372 883 sökande behöriga jämfört med 369 838 2022, vilket motsvarar en procentuell ökning med 0,8 procent.

Källa UHR.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons