GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Över 30 vargar får skjutas i vinterns jakt

Jakt • Publicerad 30 september 2021
Över 30 vargar får skjutas i vinter.
Över 30 vargar får skjutas i vinter.
Foto: Junge, Heiko/NTB Scanpix/TT

Nästa år får totalt 33 vargar skjutas i sju län, enligt länsstyrelsernas beslut.

Licensjakten bedrivs i Värmland, Örebro, Västmanland, Dalarna, Gävleborg, Jämtland och Västernorrlands län. Den omfattar fem revir där sex vargar får skjutas i varje, skriver länsstyrelserna i ett pressmeddelande. Ytterligare ett revir delas mellan Värmland och Norge, och där får tre vargar skjutas.

Huvudsyftet med jakten är enligt länsstyrelserna att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst.

Enligt Naturvårdsverkets senaste inventering i år finns närmare 400 vargar i de svenska skogarna, vilket innebär att stammen har ökat med cirka åtta procent sedan förra vintern.

Jakten startar den 2 januari och pågår som längst till den 15 februari.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.