GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Över 150 ukrainska landmärken förstörda

Över 150 kulturella och historiska platser har helt eller delvis förstörts i Ukraina sedan Ryssland invaderade.
Bland annat handlar det om museer, monument, bibliotek och religiösa byggnader, enligt FN-organet Unesco.
Ukraina • Publicerad 23 juni 2022
Världsarvet Sofiakatedralen i Kiev har hittills inte skadats i kriget. Arkivbild.
Världsarvet Sofiakatedralen i Kiev har hittills inte skadats i kriget. Arkivbild.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

"Dessa upprepade attacker mot ukrainska kulturella platser måste upphöra. Kulturellt arv, i alla sina former, bör inte vara mål under några omständigheter", säger Unescochefen Audrey Azoulay i ett uttalande.

Unesco har hjälpt ukrainska myndigheter att märka viktiga byggnader med den blå sköld som indikerar att de är skyddade enligt Haagkonventionen för skydd av kulturegendom i händelse av väpnade konflikter.

Både Ryssland och Ukraina har skrivit under konventionen men många platser har ändå förstörts de senaste månaderna, de flesta i regionerna Charkiv och Donetsk, men även nära huvudstaden Kiev.

De sju världsarven i Ukraina, bland annat Sofiakatedralen i Kiev och Petjerskaklostret i huvudstaden, är hittills inte skadade, enligt Unesco.

Ukraina har krävt att Ryssland ska uteslutas från Unesco. FN-organet har sagt att ryska soldater eller andra företrädare som är skyldiga till att medvetet ha förstört världsarv i Ukraina kan åtalas enligt internationell rätt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.