Annons
Nyheter

Över 12 000 anmälde sig för organdonation

Vård • Publicerad 14 november 2022
Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg använde 2020, som första sjukhus i Norden, robotstyrd titthålskirurgi vid en njurtransplantation. Arkivbild.
Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg använde 2020, som första sjukhus i Norden, robotstyrd titthålskirurgi vid en njurtransplantation. Arkivbild.Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

När den årliga kampanjen Donationsveckan summerades på söndagen hade 12 250 personer anmält sig till donationsregistret. Det är en rejäl ökning jämfört med förra året, då 11 000 personer anmälde sig under veckan.

Hittills i år har över 70 000 anmälningar gjorts till registret, enligt Socialstyrelsen. Det är en av de högsta siffrorna sedan 2011 och högre än slutsiffran de senaste två åren. Till 2019 års 160 000 anmälningar är det dock en bit kvar.

Annons

Socialstyrelsen, som administrerar donationsregistret och anordnar Donationsveckan, har nyligen underlättat möjligheten att anmäla sig digitalt via 1177:s sajt.

En anmälan till registret innebär att man tar ställning – ja eller nej – till att donera organ och vävnad. I dag finns drygt 1,8 miljoner svenskar i registret, varav cirka 80 procent har sagt ja till donation.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons